Mamy dwa odcinki połączone wierzchołkiem. Do tego wierzchołka prowadzona jest "styczna" taka, by kąty do obu odcinków były takie same. Jak wyznaczyć równanie takiej prostej?
przykładowo mamy odcinek (10,200)-(100,100) i (100,100)-(200,100), prosta będzie przechodziła przez odcinek (50,150)-(150,50)
inny przykład: (0,100)-(100,5) i (100,50)-(200,100), wynikiem jest prosta y=50
Kąt wierzchołkowy
- Borneq
- Użytkownik
- Posty: 247
- Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
- Podziękował: 13 razy
Kąt wierzchołkowy
Trochę jest na . Przyjrzę się
Skupione jest raczej na średniej linii linii równoległych
W podanym linku bł taki wzór:
\(\displaystyle{ A = a_1 \sqrt{a_0^2 + b_0^2} - a_0 \sqrt{a_1^2 + b_1^2}}\)
\(\displaystyle{ B = b_1 \sqrt{a_0^2 + b_0^2} - b_0 \sqrt{a_1^2 + b_1^2}}\)
\(\displaystyle{ C = c_1 \sqrt{a_0^2 + b_0^2} - c_0 \sqrt{a_1^2 + b_1^2}}\)
dla \(\displaystyle{ a_0x+b_0y+c_0}\) i \(\displaystyle{ a_1x+b_1y+c_1}\)
Ta prosta o którą mi chodzi musi przechodzić przez punkt przecięcia i być prosotpadła do pozyższej
Skupione jest raczej na średniej linii linii równoległych
W podanym linku bł taki wzór:
czy to oznacza, że chodzi o takie x,y spełniające takie równanie? Jak z tego wyznaczyć X i Y?-- 10 lip 2014, o 10:17 --Upraszczanie bez wartości bezwzględnej dało rezultat dwusiecznej:Dwusieczna kąta między prostymi \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\) i \(\displaystyle{ A_1x+B_1y+C_1=0}\) na płaszczyźnie to:
\(\displaystyle{ \frac{|Ax+By+C|}{ \sqrt{A^2+B^2} } =\frac{|A_1x+B_1y+C_1|}{ \sqrt{A_1^2+B_1^2} }}\)
\(\displaystyle{ A = a_1 \sqrt{a_0^2 + b_0^2} - a_0 \sqrt{a_1^2 + b_1^2}}\)
\(\displaystyle{ B = b_1 \sqrt{a_0^2 + b_0^2} - b_0 \sqrt{a_1^2 + b_1^2}}\)
\(\displaystyle{ C = c_1 \sqrt{a_0^2 + b_0^2} - c_0 \sqrt{a_1^2 + b_1^2}}\)
dla \(\displaystyle{ a_0x+b_0y+c_0}\) i \(\displaystyle{ a_1x+b_1y+c_1}\)
Ta prosta o którą mi chodzi musi przechodzić przez punkt przecięcia i być prosotpadła do pozyższej