Witam czy ktoś by był tak miły i sprawdził moje obliczenia?
mam obliczyć objętość ostrosłupa
\(\displaystyle{ A=(0,0,0)}\)
\(\displaystyle{ B=(4,0,0)}\)
\(\displaystyle{ C=(3,4,0)}\)
\(\displaystyle{ D=(1,4,1)}\)
\(\displaystyle{ E=(4,4,4)}\)
\(\displaystyle{ \vec{AE}=(4-0, 4-0, 4-0)}\)
\(\displaystyle{ \vec{AB}=(4-0, 0-0, 0-0)}\)
\(\displaystyle{ \vec{BC}=(3-4, 4-0, 0-0)}\)
\(\displaystyle{ \vec{AE} \cdot ( \vec{AB} \cdot \vec{BC})=\left[\begin{array}{ccc}4&4&4\\4&0&0\\-1&4&0\end{array}\right]=64}\)
Bo coś takiego wymyśliłem i nie wiem czy to dobrze
oblicznie objętości
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 4 maja 2014, o 22:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 3 razy
oblicznie objętości
Ostatnio zmieniony 30 cze 2014, o 19:59 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
oblicznie objętości
Jeżeli chcesz korzystac z iloczynu mieszanego wektórów ( to powinny one mieć wspólny początek (np. pkt A). Sprowadza się to do tego że zamiast wektora BC powinien być AC.
A co wyliczyłbyś takim dzaiłaniem? Objętość równoległościanu rozpiętego na tych wektorach. Ale pewnie nie o to Ci chodziło. Aby mieć objętość czworościanu ABCE to iloczyn mieszany musisz podzielić przez 6.
Twoja bryła ma 5 wierzchołków które przy tych współrzędnych nie są ostrosłupem (chyba że D=(1,4,0))
Może sprawdzisz czy właściwie wpisałeś współrzędne i/lub podasz, jesli są Ci wiadome, jakieś dodatkowe informacje (np. czy AE jest krawędzią czy przekątną Twojej bryły)
A co wyliczyłbyś takim dzaiłaniem? Objętość równoległościanu rozpiętego na tych wektorach. Ale pewnie nie o to Ci chodziło. Aby mieć objętość czworościanu ABCE to iloczyn mieszany musisz podzielić przez 6.
Twoja bryła ma 5 wierzchołków które przy tych współrzędnych nie są ostrosłupem (chyba że D=(1,4,0))
Może sprawdzisz czy właściwie wpisałeś współrzędne i/lub podasz, jesli są Ci wiadome, jakieś dodatkowe informacje (np. czy AE jest krawędzią czy przekątną Twojej bryły)