Kąt między stycznymi

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
weronica007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 14 cze 2014, o 21:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Kąt między stycznymi

Post autor: weronica007 »

Prosta \(\displaystyle{ 3\cdot x -4\cdot y}\)-3=0 przecina parabolę \(\displaystyle{ y^{2}=4\cdot x}\) w punktach A i B, w których poprowadzono styczne do paraboli. Obliczyć miarę kąta między tymi stycznymi.
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Kąt między stycznymi

Post autor: Ania221 »

Wartość pochodnej w punkcie styczności jest równa wsp kierunkowemu stycznej.
ODPOWIEDZ