Przekształcenie przez symetrię
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 14 cze 2014, o 21:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
Przekształcenie przez symetrię
W przestrzeni \(\displaystyle{ R^{2}}\) zapisać równanie prostej L: x-y=4 po przekształceniu przez symetrię względem punktu p=(-2,1).
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Przekształcenie przez symetrię
Obrazem prostej jest także prosta. Jak ją znaleźć?
Wystarczy wybrać dwa dowolne punkty prostej L ( np: \(\displaystyle{ A=\left(0,-4 \right), B\left( 4,0\right)}\) ), znaleźć ich obrazy w danej symetrii (\(\displaystyle{ A'=\left(-4,6 \right), B'=\left( -8,2\right)}\)) i napisać równanie prostej przez nie przechodzącej ( \(\displaystyle{ y=x+10}\) )
Spróbuj sama z dwoma innymi punktami.
Wystarczy wybrać dwa dowolne punkty prostej L ( np: \(\displaystyle{ A=\left(0,-4 \right), B\left( 4,0\right)}\) ), znaleźć ich obrazy w danej symetrii (\(\displaystyle{ A'=\left(-4,6 \right), B'=\left( -8,2\right)}\)) i napisać równanie prostej przez nie przechodzącej ( \(\displaystyle{ y=x+10}\) )
Spróbuj sama z dwoma innymi punktami.