Punkt symetryczny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
weronica007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 14 cze 2014, o 21:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Punkt symetryczny

Post autor: weronica007 »

Znaleźć punkt symetryczny do punktu p=(1,2,1) względem l:\(\displaystyle{ \begin{cases} x-y+z=2\\ 2 \cdot x-z=2 \end{cases}}\).
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Punkt symetryczny

Post autor: robertm19 »

l jest podane w tak zwanej postaci krawędziowej. Wyznacz wektor kierunkowy prostej l, następnie wektor do niego prostopadły.
weronica007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 14 cze 2014, o 21:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Punkt symetryczny

Post autor: weronica007 »

Wektor kierunkowy prostej l ma współrzędne [1,3,2]. Wyznaczyłam wektor do niego prostopadły, może być to np [-5,1,1]. I co dalej?
ODPOWIEDZ