Napisać równanie prostej y=x po jej obrocie o kąt \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\) i przesunięciu o wektor u=[3,-1].
Proszę o w miarę dokładne wyjaśnienie, nie mogę pojąć obrotów.
Obrót prostej o kąt
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 14 cze 2014, o 21:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 14 razy
Obrót prostej o kąt
Współczynnik kierunkowy prostej to tangens kąta nachylenia prostej do osi \(\displaystyle{ Ox}\)
Prosta \(\displaystyle{ y=x}\) Jest nachylona do osi pok kątem 45 stopni ( \(\displaystyle{ \tan\frac{\pi}{4}=1}\) ).
Prosta obrócona będzie nachylona pod kątem \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}+\frac{\pi}{3}=\frac{7\pi}{12}}\)
Teraz skorzystaj ze wzoru na tangens sumy i uzyskasz współczynnik kierunkowy nowej prostej.
Prosta \(\displaystyle{ y=x}\) Jest nachylona do osi pok kątem 45 stopni ( \(\displaystyle{ \tan\frac{\pi}{4}=1}\) ).
Prosta obrócona będzie nachylona pod kątem \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}+\frac{\pi}{3}=\frac{7\pi}{12}}\)
Teraz skorzystaj ze wzoru na tangens sumy i uzyskasz współczynnik kierunkowy nowej prostej.