\(\displaystyle{ \frac{x}{4}= \frac{y+6}{-1}= \frac{z+4}{2}}\)
Może ktoś podać mi dla tej prostej wektor [x,y,z] ? Na jakiej zasadzie się to określa?
Ogólnie to mam wyznaczyć równanie płaszczyzny zawierającej punkt (2,0,-1) która jest prostopadła do płaszczyzny x+y-5z=0 i równoległa do prostej którą podałam wyżej.
Czy dobrze myślę, że mam pomnożyć wektor [2,0,-1] i wektor tej prostej, wynik podstawić do równania płaszczyzny? Natomiast za A B C podstawić kolejno 1, 1 oraz -5?
Równanie płaszczyzny równoległe do prostej
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Równanie płaszczyzny równoległe do prostej
Wektor tej prostej ma kolejno takie współrzędne, jakie są liczby w mianownikach.
Wyżej wspomniany wektor oraz wektor płaszczyzny prostopadłej leżą razem w płaszczyźnie szukanej. Wobec tego wyznacz ich iloczyn wektorowy, a otrzymasz wektor normalny szukanej płaszczyzny. Na końcu już tylko podstawiasz do postaci ogólnej.
Wyżej wspomniany wektor oraz wektor płaszczyzny prostopadłej leżą razem w płaszczyźnie szukanej. Wobec tego wyznacz ich iloczyn wektorowy, a otrzymasz wektor normalny szukanej płaszczyzny. Na końcu już tylko podstawiasz do postaci ogólnej.