Poprosze o pomoc w rozwiązaniu
Mamy dane kolo o środku w pkt O(xO, yO) oraz dwa punkty - Z (xZ,yZ) , B(xB,yB) leżące na okręgu. Wyznacz długość łuku ZB.
długość łuku na okręgu
- przemk20
- Użytkownik
- Posty: 1094
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olesno
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 236 razy
długość łuku na okręgu
\(\displaystyle{ \tan L_a = \frac{y_a-y_0}{x_a-x_0} \\
\tan L_b= \frac{y_b-y_0}{x_b-x_0} \\
R = \sqrt{ (x_a-x_0)^2+(y_a-y_0)} \\
|ZB| = R (L_a+L_b)}\)
\tan L_b= \frac{y_b-y_0}{x_b-x_0} \\
R = \sqrt{ (x_a-x_0)^2+(y_a-y_0)} \\
|ZB| = R (L_a+L_b)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 26 kwie 2007, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pg
- Podziękował: 3 razy
długość łuku na okręgu
Troche coś tu nie pasuje. dla okręgu w pkt (0,0) ora zpkt na okręgów (0,2),(-2,0) wychodzi
tg La=0 => La=0
tg Lb=0 => Lb=0
Zb=R(La+Lb)=R*0=0
co jest nieprawdą..
[ Dodano: 30 Maj 2007, 18:21 ]
działające rozwiązanie:
liczymy długość cięciwy z pitagorasa:)
a potem z trójkąta równoramiennego:
cięciwa/2R=sinus (L)
L= arcussinus (cięciwa/2R);
długość łuku= 2L*R
i tyle:)
tg La=0 => La=0
tg Lb=0 => Lb=0
Zb=R(La+Lb)=R*0=0
co jest nieprawdą..
[ Dodano: 30 Maj 2007, 18:21 ]
działające rozwiązanie:
liczymy długość cięciwy z pitagorasa:)
a potem z trójkąta równoramiennego:
cięciwa/2R=sinus (L)
L= arcussinus (cięciwa/2R);
długość łuku= 2L*R
i tyle:)