Proste zadanko z prostą i punktem

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
organi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 22 paź 2006, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Doruchów
Podziękował: 3 razy

Proste zadanko z prostą i punktem

Post autor: organi »

Dany jest pkt C=(2,3) i prosta y=2x-8, bedaca symetralna pkt B. Wyznacz wspolrzedne pkt B. Prosze o rozwiązanie, jesli ktos moze...
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 845
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

Proste zadanko z prostą i punktem

Post autor: jasny »

A jesteś pewien co do poprawności treści zadania?
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Proste zadanko z prostą i punktem

Post autor: greey10 »

nie dokonca jestem pewien jesli punkt b jest odbiciem punktu c wzgledem prostej 2x-8 no to w takim razie wystarczy skorzystac ze wzoru na odleglosc punktu od prostej przyrownac i masz wynik powodzenia
organi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 22 paź 2006, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Doruchów
Podziękował: 3 razy

Proste zadanko z prostą i punktem

Post autor: organi »

tak, jestem pewien, juz wyliczylem, ale dzięki B=(38/5 ; 1/5)
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 845
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

Proste zadanko z prostą i punktem

Post autor: jasny »

No to w takim razie coś nie tak, bo ta prosta na pewno nie jest symetralną punktu B...
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Proste zadanko z prostą i punktem

Post autor: Piotrek89 »

pewnie chodzi o to, że prosta y=2x+8 jest symetralną odcinka CB i wtedy faktycznie pkt B ma współrzędne \(\displaystyle{ B(\frac {38}{5},\frac {1}{5})}\)
ODPOWIEDZ