Mam do zrobienia zadanie:
Znajdź geodezyjną łączącą punkty \(\displaystyle{ (1,0,-1)}\) i \(\displaystyle{ (0,1,1)}\) na walcu A)
a)\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=1}\)
b)\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=4}\)
Ogólnie mój problem polega na parametryzacji walca. Jeżeli ktoś mógłby sprawdzić czy dobrze to sparametryzowałam byłabym bardzo wdzięczna
a)\(\displaystyle{ \varphi(t,s)=(\sin t,\cos t,s)}\)
b)a)\(\displaystyle{ \varphi(t,s)=(2\sin t,2\cos t, 2s)}\)
Parametryzacja - znajdź geodezyjną
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 9 lut 2012, o 02:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 29 razy
Parametryzacja - znajdź geodezyjną
Ostatnio zmieniony 20 cze 2014, o 20:30 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Parametryzacja - znajdź geodezyjną
b)\(\displaystyle{ \varphi(t,s)=(2\sin t,2\cos t, s)}\)
Można tez tak:
a)\(\displaystyle{ \varphi(t,s)=(\cos t,\sin t,s)}\)
b)\(\displaystyle{ \varphi(t,s)=(2\cos t,2\sin t, s)}\)
Można tez tak:
a)\(\displaystyle{ \varphi(t,s)=(\cos t,\sin t,s)}\)
b)\(\displaystyle{ \varphi(t,s)=(2\cos t,2\sin t, s)}\)