normy wektorów-dowód

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
gatek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 5 gru 2009, o 22:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: TM
Podziękował: 25 razy

normy wektorów-dowód

Post autor: gatek »

Udowodnić, że dla dowolnych wektorów \(\displaystyle{ x,y \in \RR ^{3}}\)

\(\displaystyle{ \left \| x+y \right \|=\left \| x \right \|+\left \|y \right \| \Leftrightarrow \exists _{t,s \in \RR} sx+ty= \Theta}\)

Czy mógłby ktoś pomóc?
szw1710

normy wektorów-dowód

Post autor: szw1710 »

Wektory \(\displaystyle{ x=(1,1,1)}\) i \(\displaystyle{ y=(-1,-1,-1)}\) są liniowo zależne, ale norma sumy nie jest sumą norm.
ODPOWIEDZ