rownanie prostej rownoleglej oddalonej o pewna odleglosc

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

rownanie prostej rownoleglej oddalonej o pewna odleglosc

Post autor: Lyzka »

napisz rownanie prostej rownoleglej do prostej o rownaniu \(\displaystyle{ x+y+2=0}\) i oddalonej od niej o \(\displaystyle{ 5 \sqrt{2}}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

rownanie prostej rownoleglej oddalonej o pewna odleglosc

Post autor: a4karo »

Jakieś pomysły? próby?
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

rownanie prostej rownoleglej oddalonej o pewna odleglosc

Post autor: Lyzka »

y=x+b :D dalej myslalam cos nad wzorem na odleglosc punktu od prostej
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

rownanie prostej rownoleglej oddalonej o pewna odleglosc

Post autor: a4karo »

A skąd taki pomysł? Jak wygląda ogólne równanie prostej równoległej do prostej \(\displaystyle{ x+y+2=0}\)?
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

rownanie prostej rownoleglej oddalonej o pewna odleglosc

Post autor: Lyzka »

x-y+b=0 ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

rownanie prostej rownoleglej oddalonej o pewna odleglosc

Post autor: a4karo »

Jaki wspólczynnik kierunkowy ma prosta \(\displaystyle{ x+y+2=0}\) ?
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

rownanie prostej rownoleglej oddalonej o pewna odleglosc

Post autor: Lyzka »

1

-- 2 cze 2014, o 21:47 --

a nie -1, wiec ta prosta rownolegla to y=-x+b-- 2 cze 2014, o 21:53 --tylko co dalej ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

rownanie prostej rownoleglej oddalonej o pewna odleglosc

Post autor: a4karo »

Znasz wzór na odległośc dwóch prostych równoległych?
Jak nie, to weź dowolny punt na prostej \(\displaystyle{ y=-x+b}\) (np \(\displaystyle{ (b,0)}\)) i policz, jaka jest jego odległość od wyjsciowej prostej.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

rownanie prostej rownoleglej oddalonej o pewna odleglosc

Post autor: Lyzka »

a czy ten wzor jest w tablicach matematycznych ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

rownanie prostej rownoleglej oddalonej o pewna odleglosc

Post autor: a4karo »

Pewnie w jakichś jest, ale skąd mam wiedzieć jakimi tablicami dysponujesz? Wybacz, ale parę rzeczy musisz zrobić sama.
ODPOWIEDZ