Witam. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Znajdź środki i promienie okręgów i kół:
a) x� + (y+1)� =4
b) (x-1)� + y� ≤3
c) (x-2)� + (y+2)� =9
d) x� + y� -2x +2y +2 =0
e) x� + (y-1)� ≤ 5
f) (x-1)� + (y+1)� ≤ 16
g) x� + y� – x – y + � ≤ 0
h) x� + y� + 4x ≤ 0
i) x� + y� – 4x – 4y – 8 ≤ 0
Koło, okręg, środek, promień
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Koło, okręg, środek, promień
Równanie kanoniczne okręgu:
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
(w kole jest nierówność ale to nieważne) - \(\displaystyle{ (a;b)}\)- wsp. środka, \(\displaystyle{ r}\)- promień
Równanie ogólne
\(\displaystyle{ x^2+y^2-2ax-2by+c=0}\)
gdzie \(\displaystyle{ c=a^2+b^2-r^2}\), oznaczenia jak wyżej, to powinno wystarczyć.
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
(w kole jest nierówność ale to nieważne) - \(\displaystyle{ (a;b)}\)- wsp. środka, \(\displaystyle{ r}\)- promień
Równanie ogólne
\(\displaystyle{ x^2+y^2-2ax-2by+c=0}\)
gdzie \(\displaystyle{ c=a^2+b^2-r^2}\), oznaczenia jak wyżej, to powinno wystarczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża / Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 46 razy
Koło, okręg, środek, promień
Przykładowo:
a) \(\displaystyle{ S(0,-1), R=2}\)
b) \(\displaystyle{ S(1,0), R=\sqrt{3}}\)
i) \(\displaystyle{ -4=-2a}\)
\(\displaystyle{ a=2}\)
\(\displaystyle{ -4=-2b}\)
\(\displaystyle{ b=2}\)
\(\displaystyle{ S(a,b), S(2,2)}\)
\(\displaystyle{ r = \sqrt{a^2 + b^2 - c} =\sqrt{ 4 + 4 + 8} = \sqrt{16} = 4}\)
a) \(\displaystyle{ S(0,-1), R=2}\)
b) \(\displaystyle{ S(1,0), R=\sqrt{3}}\)
i) \(\displaystyle{ -4=-2a}\)
\(\displaystyle{ a=2}\)
\(\displaystyle{ -4=-2b}\)
\(\displaystyle{ b=2}\)
\(\displaystyle{ S(a,b), S(2,2)}\)
\(\displaystyle{ r = \sqrt{a^2 + b^2 - c} =\sqrt{ 4 + 4 + 8} = \sqrt{16} = 4}\)