Witam mam taką treść zadania.
Wiedząc, że \(\displaystyle{ S_x(P)=P_1}\) i \(\displaystyle{ S_y(P)=P_2}\) oblicz współrzędne punkty
Np: \(\displaystyle{ P_1}\) i \(\displaystyle{ P_2}\), gdy \(\displaystyle{ P=(−3,4)}\)
Jak takie coś rozwiązać bo za bardzo nie rozumiem treści zadania?
Dziękuje za pomoc
Symetria względem osi OX i OY
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Symetria względem osi OX i OY
\(\displaystyle{ S_x(P)=P_1}\)
Obrazem punktu P w symetrii osiowej względem osi OX jest punkt P1
Twój przykład: \(\displaystyle{ S_x( \left( 3,4\right) )=\left( 3,-4\right)}\)
\(\displaystyle{ S_y(P)=P_2}\)
Obrazem punktu P w symetrii osiowej względem osi OY jest punkt P2
Twój przykład: \(\displaystyle{ S_x( \left( 3,4\right) )=\left( -3,4\right)}\)
Obrazem punktu P w symetrii osiowej względem osi OX jest punkt P1
Twój przykład: \(\displaystyle{ S_x( \left( 3,4\right) )=\left( 3,-4\right)}\)
\(\displaystyle{ S_y(P)=P_2}\)
Obrazem punktu P w symetrii osiowej względem osi OY jest punkt P2
Twój przykład: \(\displaystyle{ S_x( \left( 3,4\right) )=\left( -3,4\right)}\)