Jak wyznaczyć obraz linii w jednokładności?
Znajdź równanie linii L w jednokładności o środku (1,-2) i stosunku k=1/2.
np. L: x ^{2} +y ^{2} -6x=0
L: 2x-y-1
2x ^{2} -y+1=0
Obraz linii w jednokładności
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 27 maja 2014, o 06:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Obraz linii w jednokładności
Obrazem okręgu w jednokładności jest też okrąg o pomniejszonym/powiększonym promieniu.
Znajdujesz obraz środka Twojego okręgu w tej jednokładności a promień wyliczasz z proporcjonalności odcinków w skali k (lub znajdujesz obraz dowolnego punktu z okręgu, a jego odległość do obrazu srodka okręgu jest nowym promieniem). Majęc środek i promień okręgu piszesz jego równanie
Obrazem prostej jest tż prosta. Znajdujesz obrazy dwóch dowolnych punktów z Twojej prostej i szukasz równania prostej przez nie przechodzącej
Obrazem paraboli jest też parabola. Znajdujesz obrazy trzech dowolnych punktów z Twojej paraboli i szukasz równania nowej paraboli przez nie przechodzącej
Znajdujesz obraz środka Twojego okręgu w tej jednokładności a promień wyliczasz z proporcjonalności odcinków w skali k (lub znajdujesz obraz dowolnego punktu z okręgu, a jego odległość do obrazu srodka okręgu jest nowym promieniem). Majęc środek i promień okręgu piszesz jego równanie
Obrazem prostej jest tż prosta. Znajdujesz obrazy dwóch dowolnych punktów z Twojej prostej i szukasz równania prostej przez nie przechodzącej
Obrazem paraboli jest też parabola. Znajdujesz obrazy trzech dowolnych punktów z Twojej paraboli i szukasz równania nowej paraboli przez nie przechodzącej