środek ciężkości brył obrotowych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
korenty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 maja 2014, o 02:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BB

środek ciężkości brył obrotowych

Post autor: korenty »

Witam, mam problem, nie mam pojęcia jak ugryźć te zadania, w różnych książkach też nie mogę znaleźć odpowiedzi:
a) jak obliczyć środek ciężkości walca o promieniu podstawy r=1, wysokości H=3 i gęstości opisanej funkcją \(\displaystyle{ d= \sqrt{ z^{2}+1 }}\)

b) środek ciężkości PUSTEJ paraboloidy obrotowej zadanej funkcją \(\displaystyle{ f(x)= x^{2}}\) o wysokości H=1?

dzięki za odpowiedzi
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

środek ciężkości brył obrotowych

Post autor: janusz47 »

A jakie książki przestudiowałeś?
korenty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 maja 2014, o 02:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BB

środek ciężkości brył obrotowych

Post autor: korenty »

Krysicki, Żakowski, Gdowski-Pluciński... jest coś ogólnie o środkach ciężkości brył, ale nigdzie nic o gęstości zadanej jakąś funkcją...
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

środek ciężkości brył obrotowych

Post autor: kropka+ »

Kod: Zaznacz cały

http://kielich.amu.edu.pl/Stefan_Banach/pdf/mechanika/04-2.pdf
ODPOWIEDZ