Parabola i trójkąt równoboczny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
chudiniii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 20 kwie 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 53 razy

Parabola i trójkąt równoboczny

Post autor: chudiniii »

Treść:

Wierzchołki trójkąta równobocznego ABC są punktami paraboli \(\displaystyle{ y=-x^{2}+6x}\). Punkt C jest jej wierzchołkiem, a bok AB jest równoległy do osi OX. Sporządź rysunek w układzie współrzędnych i wyznacz współrzędne punktów tego wierzchołka.



Zadanko maturalne
Ostatnio zmieniony 14 maja 2007, o 14:38 przez chudiniii, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Parabola i trójkąt równoboczny

Post autor: Lady Tilly »

Punkt C jest wierzchołkiem paraboli więc C=(3,9)
prosta przechodząca przez punkt A oraz C ma współczynnik kierunkowy równy tangensowi jej nachylenia do osi OX czyli \(\displaystyle{ tg60^{o}}\)
mgd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 22 kwie 2007, o 14:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 31 razy

Parabola i trójkąt równoboczny

Post autor: mgd »

kontynuując:
wyznaczamy prostą, nachyloną pod kątem 60 stopni do OX i porzechodzącą przez C
\(\displaystyle{ y=\sqrt{3}x+9-3\sqrt{3}}\)
następnie szukamy punktów przecięcia się prostej i paraboli
jeden to punkt C, drugi \(\displaystyle{ (3-\sqrt{3},6)}\), ostatni wierzchołek bedzie leżał symetrycznie czyli \(\displaystyle{ (3+\sqrt{3},6)}\)
ODPOWIEDZ