wyznacz równanie symetralnej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

wyznacz równanie symetralnej

Post autor: AndrzejK »

Punkty \(\displaystyle{ A(3,1)}\) i \(\displaystyle{ B(1,6)}\) są wierzchołkami równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\), w którym przekątne przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ S(0,3)}\). Wyznacz równanie symetralnej boku \(\displaystyle{ CD}\).

Ja to zrobiłem tak:
Skoro mamy wyznaczyć równanie symetralnej tamtego boku, a on jest równoległy do boku \(\displaystyle{ AB}\), to wystarczy wyznaczyć równanie symetralnej boku \(\displaystyle{ AB}\) bo są one równoległe i mają taką samą długość. no i wyszlo mi \(\displaystyle{ y=\frac{3}{4}x+\frac{17}{8}}\).

Inaczej niż w odpowiedziach, więc spróbowałem inaczej.

Skorzystałem z długości przekątnych i obliczyłem punkt \(\displaystyle{ C(-4;4)}\) oraz \(\displaystyle{ D(-1;0)}\), środek wyszedł \(\displaystyle{ (-2,5;2)}\) a symetralna to prostopadła do środka, więc wyszło mi koniec konców \(\displaystyle{ y=\frac{3}{4}x+\frac{23}{8}}\). Ale znowu jest inaczej niż w odpowiedziach.

W odpowiedziach mam: \(\displaystyle{ y=\frac{3}{4}x+3\frac{7}{8}}\).

Jak to zrobić?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

wyznacz równanie symetralnej

Post autor: Premislav »

To zadanie od razu idzie na wektorach, o ile pamięta się, że przekątne równoległoboku dzielą się w punkcie przecięcia na połowy oraz to, że gdy mamy dwa punkty \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\) i środek odcinka je łączącego, to współrzędne tego środka są średnimi arytmetycznymi odpowiednich współrzędnych punktów \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
ODPOWIEDZ