Zad.3
Zbadac wzajemne polozenie
a) prostych l : \(\displaystyle{ $(x_{1},x_{2},x_{3})=(2,3,-1)+t(-1,2,3) \ \mathrm{i} \ k:(x_{1},x_{2},x_{3})=(1,5,2)+t(1,-2,-3)$ , $t\in R$;}\)
b) prostej \(\displaystyle{ $l:(x_{1},x_{2},x_{3})=(2,3,-1)+t(-1,2,3) \ \mathrm{i}$ plaszczyzny $\pi:x_{1}+2x_{2}-x_{3}=1$}\)
w podpunkcie a)
robiłem identycznym sposobem jak tu znalazłem:
i wyszło mi, że proste nakładają się.
Natomiast w odpowiedzi jest, że proste przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ \left( 3,1,-4 \right)}\)
to jak to jest ?!
Zbadac wzajemne polozenie sie prostych
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 14 kwie 2011, o 22:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 13 razy
Zbadac wzajemne polozenie sie prostych
Dobrze Ci wyszło. W odpowiedziach zdarzają się błędy.kejkun7 pisze:Zad.3
Zbadac wzajemne polozenie
a) prostych l : \(\displaystyle{ $(x_{1},x_{2},x_{3})=(2,3,-1)+t(-1,2,3) \ \mathrm{i} \ k:(x_{1},x_{2},x_{3})=(1,5,2)+t(1,-2,-3)$ , $t\in R$;}\)
w podpunkcie a)
robiłem identycznym sposobem jak tu znalazłem:
i wyszło mi, że proste nakładają się.
Natomiast w odpowiedzi jest, że proste przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ \left( 3,1,-4 \right)}\)
to jak to jest ?!
-- 26 maja 2014, o 13:38 --
Podana prosta jest równoległa do wektora \(\displaystyle{ \left[-1,2,3 \right]}\)kejkun7 pisze:Zad.3
Zbadac wzajemne polozenie
b) prostej \(\displaystyle{ $l:(x_{1},x_{2},x_{3})=(2,3,-1)+t(-1,2,3) \ \mathrm{i}$ plaszczyzny $\pi:x_{1}+2x_{2}-x_{3}=1$}\)
a płaszczyzna jest prostopadła do wektora \(\displaystyle{ \left[1,2,-1 \right]}\)
jednocześnie \(\displaystyle{ \left[-1,2,3 \right]\circ\left[1,2,-1 \right]=0}\) no to te wektory są prostopadłe , a więc prosta jest równoległa do płaszczyzny.
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 14 kwie 2011, o 22:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 13 razy
Zbadac wzajemne polozenie sie prostych
wektory kierunkowe tych prostych są równoległe no to nie mogą się przecinać.
A skoro dla parametru t=1 w pierwszej prostej wychodzi punkt drugiej prostej to się nakładają.
A skoro dla parametru t=1 w pierwszej prostej wychodzi punkt drugiej prostej to się nakładają.
-
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmm ?
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 2 razy
Zbadac wzajemne polozenie sie prostych
a jak np. policzymy kąt między tymi wektorami równoległymi:
\(\displaystyle{ v = [ -1,2,3]}\) rownoległy do \(\displaystyle{ l}\)
\(\displaystyle{ v = [ 1,-2,-3]}\) rownoległy do \(\displaystyle{ k}\)
i teraz kąt między nimi:
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{u \circ v}{v^2} = \frac{(-1,2,3)(1,-2,-3)}{14} = \frac{-14}{14} = -1}\)
czyli są równoległe/ pokrywają się, prawda?
\(\displaystyle{ v = [ -1,2,3]}\) rownoległy do \(\displaystyle{ l}\)
\(\displaystyle{ v = [ 1,-2,-3]}\) rownoległy do \(\displaystyle{ k}\)
i teraz kąt między nimi:
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{u \circ v}{v^2} = \frac{(-1,2,3)(1,-2,-3)}{14} = \frac{-14}{14} = -1}\)
czyli są równoległe/ pokrywają się, prawda?
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 14 kwie 2011, o 22:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 13 razy
Zbadac wzajemne polozenie sie prostych
prawda, ale wystarczy zauważyć , ze ich współrzędne są proporcjonalne.
-
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmm ?
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 2 razy
Zbadac wzajemne polozenie sie prostych
gubię się,
czy ten wzór nie powinien wyglądać tak:
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{u \circ v}{|u||v|} = \frac{(-1,2,3)(1,-2,-3)}{\sqrt{14} \cdot \ \sqrt{14}}}\)
?
czy ten wzór nie powinien wyglądać tak:
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{u \circ v}{|u||v|} = \frac{(-1,2,3)(1,-2,-3)}{\sqrt{14} \cdot \ \sqrt{14}}}\)
?