A(7,8) i B(-1,2) są wierzch. trójkąta Abc, w którym kąt BCA=90°
a) wyznacz wspłrzędne C wiedząc że leży na osi OX
b)napisz równanie obrazu okręgu opisanego na trójkącie ABC w jednokładności o środku w punkcie P(1,0) i skali k=-2
okąg opisany na trójkącie
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 9 maja 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Edynburg
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 15 razy
okąg opisany na trójkącie
a) Punkt c(x,0) zatem \(\displaystyle{ \vec{CB}(-1-x;2)}\); \(\displaystyle{ \vec{CA}(7-x;8)}\); oraz
\(\displaystyle{ \vec{AB}(-8;-6)}\). \(\displaystyle{ |AB|^{2}=|CB|^{2}+|CA|^{2}}\), czyli:
\(\displaystyle{ 100=(1+x)^{2}+4+(7-x)^{2}+64.}\), co daje \(\displaystyle{ x=3}\). B(3;0).
\(\displaystyle{ \vec{AB}(-8;-6)}\). \(\displaystyle{ |AB|^{2}=|CB|^{2}+|CA|^{2}}\), czyli:
\(\displaystyle{ 100=(1+x)^{2}+4+(7-x)^{2}+64.}\), co daje \(\displaystyle{ x=3}\). B(3;0).