Mam takie zadanie:
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} x, \mbox{gdy: }\; 0\leqslant x \leqslant 2\\2x-2,\mbox{gdy: } x>2\end{cases}}\)
Funkcja P opisuje pole figury ograniczonej wykresem funkcji f, osią OX i prostą prostopadłą do osi OX, w punkcie \(\displaystyle{ A(x,0)}\), gdy \(\displaystyle{ x\geqslant 0}\). Wyznacz pochodną funkcji P.
Próbowałem rozwiązac to zadanie za pomocą całek, i wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ dla \;0\leqslant x \leqslant 2\\
P(x)=\frac{1}{2}x^{2}
dla\; x>2\\
P(x)=\int\limits_{0}^{2}xdx+\int\limits_{x-2}^{x}(2x-2)dx=[\frac{1}{2}x^{2}]^{2}_{0}+[x^{2}-2x]^{x}_{x-2}=4x-6}\)
niestety wynik wychodzi zły, mógłby ktoś powiedziec mi, gdzie popełniam błąd?
Prosiłbym również o rozwiązanie "normalną" metodą, bo tu tez nie otrzymywałem wyniku zgodnego z odpowiedziami.
Odp.:
\(\displaystyle{ P(x)=\begin{cases} 0,5x^2, \mbox{gdy: }\; 0\leqslant x \leqslant 2\\x^2-2x+2,\mbox{gdy: } x>2\end{cases}}\)
(podaję funkcję, bo pochodna to już nie problem )
Pole pod wykresem funkcji
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Pole pod wykresem funkcji
"Normalną" metoda dla x>2 wychodzi:
\(\displaystyle{ 2+x(x-2)=x^2-2x+2}\)
\(\displaystyle{ 2+x(x-2)=x^2-2x+2}\)
Ostatnio zmieniony 13 maja 2007, o 17:55 przez wb, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy