Znaleźć punkt przebicia płaszczyzny prostą.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mooniika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 29 lis 2013, o 14:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 34 razy

Znaleźć punkt przebicia płaszczyzny prostą.

Post autor: mooniika »

Dzień dobry.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań:
Znaleźć punkt przebicia płaszczyzny OYZ prostą \(\displaystyle{ (x, y, z) = (-1, 2, 3) + s(0, 2,-1)}\).
oraz
Znaleźć punkt przebicia płaszczyzny \(\displaystyle{ x \cdot 2 - y + z \cdot 3 - 1 = 0}\)prostą \(\displaystyle{ (x, y, z) = (0, 1, 3) + s(-1, 0,-1)}\).

Niestety nie wiem jak się za niego zabrać.
Pozdrawiam.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Znaleźć punkt przebicia płaszczyzny prostą.

Post autor: lukasz1804 »

Podaj współrzędne dowolnego punktu na prostej w zależności od parametru \(\displaystyle{ s}\).
Wstaw te współrzędne do równania płaszczyzny. Dla wyznaczonej wartości \(\displaystyle{ s}\) odczytaj współrzędne szukanego punktu.
mooniika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 29 lis 2013, o 14:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 34 razy

Znaleźć punkt przebicia płaszczyzny prostą.

Post autor: mooniika »

Zadanie 1.
Czyli...
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x = -1 \\y =2 + 2s \\ z =3 - s \end{array}}\) .

Ok! Zadania już rozwiązane. Dziękuję za dobre chęci i pozdrawiam serdecznie!
ODPOWIEDZ