W prostokacie o obwodzie...
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 12 maja 2014, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
W prostokacie o obwodzie...
W prostokacie o obwodzie 16cm jeden z bokow ma 5cm. Oblicz drigi bok oraz pole tego prostokąta.
- Mathix
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 18 mar 2012, o 13:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 73 razy
W prostokacie o obwodzie...
Oznaczenia:
\(\displaystyle{ a=5}\)
\(\displaystyle{ Ob=16}\)
\(\displaystyle{ Ob=2a+2b}\)
\(\displaystyle{ P=ab}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 12 maja 2014, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Mathix
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 18 mar 2012, o 13:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 73 razy
W prostokacie o obwodzie...
Wstawiasz do wzoru...
\(\displaystyle{ 16=2\cdot 5 +2b}\) - z tego wyliczasz \(\displaystyle{ b}\)
Następnie mając \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) liczysz pole ze wzoru:
\(\displaystyle{ P=a\cdot b}\)
\(\displaystyle{ 16=2\cdot 5 +2b}\) - z tego wyliczasz \(\displaystyle{ b}\)
Następnie mając \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) liczysz pole ze wzoru:
\(\displaystyle{ P=a\cdot b}\)