Okrag przechodzacy przez punkt A(-1;1) jest styczny do prostej y=x-2 w punkcie P=(4;2). Wyznacz rownanie tego okregu.
Kto to umie ?
Pozdro
Okrag przechodzacy przez punkt A(-1;1)...
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 12 maja 2007, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ostrów
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 3 razy
Okrag przechodzacy przez punkt A(-1;1)...
Masz dwa punkty, które są w tej samej odległości od środka okręgu. Piszesz równanie, z którego liczysz współrzędne środka. A potem tylko wstawiasz do równania okręgu. Tak to się chyba robi. Nie jestem geniuszem matematycznym, więc może się mylę:P
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 4 razy
Okrag przechodzacy przez punkt A(-1;1)...
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
Do tego równania podstawiasz te dwa punkty i przyrównujesz do siebie, dostaniesz równanie z a i b.
Jeżeli prosta y=x-2 jest styczna do okręgu to prosta do niej prostopadła przechodząca przez P będzie zawierała środek okręgu, więc wyznaczasz prostą prostopadłą:
\(\displaystyle{ y=x-2\\
a=1\\
-\frac{1}{a}=-1}\)
czyli ta prostopadła będzie wyglądała tak:
\(\displaystyle{ y=-x+b}\)
Podstawiamy do tego punkt P i obliczamy b:
\(\displaystyle{ y=-x+6}\)
Można to zapisać jako:
\(\displaystyle{ b=-a+6}\)
Podstawiasz do pierwszego równania i wszystko powinno wyjść
Pozdrawiam
Do tego równania podstawiasz te dwa punkty i przyrównujesz do siebie, dostaniesz równanie z a i b.
Jeżeli prosta y=x-2 jest styczna do okręgu to prosta do niej prostopadła przechodząca przez P będzie zawierała środek okręgu, więc wyznaczasz prostą prostopadłą:
\(\displaystyle{ y=x-2\\
a=1\\
-\frac{1}{a}=-1}\)
czyli ta prostopadła będzie wyglądała tak:
\(\displaystyle{ y=-x+b}\)
Podstawiamy do tego punkt P i obliczamy b:
\(\displaystyle{ y=-x+6}\)
Można to zapisać jako:
\(\displaystyle{ b=-a+6}\)
Podstawiasz do pierwszego równania i wszystko powinno wyjść
Pozdrawiam