Pilnie potrzebuję pomocy, wiem że zadania nie należy do najtrudniejszych nie mniej jednak potrzebuję POMOCY
ZAD.
oblicz długość przekątnej równoległoboku utworzonego z wektorów \(\displaystyle{ a= -p-q}\) i \(\displaystyle{ b= -2p-4q}\) (chodzi o przekątną która jest wypadkową wektorów \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)) wektory \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) są prostopadłymi wektorami jednostkowymi.
Zad 2
Znajdź równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P(7,3,1)}\) i prostopadłej do prostej, będącej częścią wspólną płaszczyzn \(\displaystyle{ p_1: -7x-4y-5z+16=0}\) i \(\displaystyle{ p_2: 17x+11y+7z-35=0}\).
Z góry dziękuję za pomoc
N.
Geometria analityczna
Geometria analityczna
Ostatnio zmieniony 3 maja 2014, o 22:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 219
- Rejestracja: 5 maja 2010, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 75 razy
Geometria analityczna
W zadaniu pierwszym przekątną jest suma wektorów \(\displaystyle{ \vec{a}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}}\). Wystarczy wyliczyć jego długość.
Co do zadania drugiego, wyznacz najpierw wektory normalne obu płaszczyzn. Ich iloczyn wektorowy będzie wektorem normalnym szukanej płaszczyzny.
Co do zadania drugiego, wyznacz najpierw wektory normalne obu płaszczyzn. Ich iloczyn wektorowy będzie wektorem normalnym szukanej płaszczyzny.
Geometria analityczna
Mógł by mi ktos krok po kroku wytłumaczyć zad 1i 2, jakieś dziwne wyniki mi powstają
-
- Użytkownik
- Posty: 219
- Rejestracja: 5 maja 2010, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 75 razy
Geometria analityczna
Do zadania drugiego powinna Ci wystarczyć lektura tego tematu: 358218.htm, szczególnie mojego trzeciego posta.
Zad. 1.
Suma danych wektorów: \(\displaystyle{ c = a + b = -3p - 5q}\).
Szukana długość przekątnej to, jak napisałem wcześniej, długość tego wektora:
\(\displaystyle{ \| c \| = \sqrt{\lange -3p - 5q, -3p - 5q \rangle } = \sqrt{ \langle -3p, -3p \rangle + \langle -5q, -5q \rangle}\\ = \sqrt{ 9 \langle p, p \rangle + 25 \langle q, q, \rangle } = \sqrt{9 + 25}}= \sqrt{34}}\)
(bo \(\displaystyle{ p, q}\) to wektory jednostkowe).
Zad. 1.
Suma danych wektorów: \(\displaystyle{ c = a + b = -3p - 5q}\).
Szukana długość przekątnej to, jak napisałem wcześniej, długość tego wektora:
\(\displaystyle{ \| c \| = \sqrt{\lange -3p - 5q, -3p - 5q \rangle } = \sqrt{ \langle -3p, -3p \rangle + \langle -5q, -5q \rangle}\\ = \sqrt{ 9 \langle p, p \rangle + 25 \langle q, q, \rangle } = \sqrt{9 + 25}}= \sqrt{34}}\)
(bo \(\displaystyle{ p, q}\) to wektory jednostkowe).