Witam. Mam po raz kolejny nietypowe pytanie. Znam wzór na okrąg:
\(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} = r ^{2}}\). Jednak jest mi potrzebny tylko fragment łuku opisanego kątem, który stanowi fragment okręgu ja promieniu r. Czy jest możliwość opisania tego łuku jakimś równaniem (w miarę możliwości nie parametrycznym).
Wzór na łuk będący fragmentem okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Wzór na łuk będący fragmentem okręgu.
Przecież to to samo równanie, tylko musisz dodac ogranicenia dla \(\displaystyle{ x}\) i\(\displaystyle{ y}\).
Np \(\displaystyle{ x\geq y\geq 0}\) da kawałek łuku od punktu \(\displaystyle{ (r,0)}\) do \(\displaystyle{ (r/\sqrt{2},r/\sqrt{2})}\) .
Np \(\displaystyle{ x\geq y\geq 0}\) da kawałek łuku od punktu \(\displaystyle{ (r,0)}\) do \(\displaystyle{ (r/\sqrt{2},r/\sqrt{2})}\) .