iloczyn skalarny.
iloczyn skalarny.
Witam.
Jak obliczyć taki sam wektor?
\(\displaystyle{ \vec{a} \circ \vec{a} = ?}\)
z góry dziękuję za odp.
Poprawiłem zapis w LaTeXu. Calasilyar
Jak obliczyć taki sam wektor?
\(\displaystyle{ \vec{a} \circ \vec{a} = ?}\)
z góry dziękuję za odp.
Poprawiłem zapis w LaTeXu. Calasilyar
Ostatnio zmieniony 12 maja 2007, o 16:30 przez kurt55, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
iloczyn skalarny.
\(\displaystyle{ \vec{a}\circ\vec{a}=|\vec{a}|\cdot |\vec{a}|\cdot cos0=|\vec{a}|^{2}}\)
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
iloczyn skalarny.
Dziękuję bardzo za pomoc.
Ale mam taki przykład:
→
a =[1, -2]
→
b=[-1, 1]
→
c=[3,2]
mam obliczyć:
→ → → → → →
a*a+b* b+ c* c = ?
podsawiłem pod tamten wzór i nie wyszło tak jak w odp. Ma wyjść 20
Ale mam taki przykład:
→
a =[1, -2]
→
b=[-1, 1]
→
c=[3,2]
mam obliczyć:
→ → → → → →
a*a+b* b+ c* c = ?
podsawiłem pod tamten wzór i nie wyszło tak jak w odp. Ma wyjść 20
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
iloczyn skalarny.
jak już pisałem:
\(\displaystyle{ \vec{a}\circ\vec{a}=|\vec{a}|^{2}\;\wedge\; |\vec{a}|=\sqrt{a_{x}^{2}+a_{y}^{2}}}}\)
zatem:
\(\displaystyle{ \vec{a}\circ\vec{a}+\vec{b}\circ\vec{b}+\vec{c}\circ\vec{c}=|\vec{a}|^{2}+|\vec{b}|^{2}+|\vec{c}|^{2}=\\=a_{x}^{2}+a_{y}^{2}+b_{x}^{2}+b_{y}^{2}+c_{x}^{2}+c_{y}^{2}=1+4+1+1+9+4=20}\)
\(\displaystyle{ \vec{a}\circ\vec{a}=|\vec{a}|^{2}\;\wedge\; |\vec{a}|=\sqrt{a_{x}^{2}+a_{y}^{2}}}}\)
zatem:
\(\displaystyle{ \vec{a}\circ\vec{a}+\vec{b}\circ\vec{b}+\vec{c}\circ\vec{c}=|\vec{a}|^{2}+|\vec{b}|^{2}+|\vec{c}|^{2}=\\=a_{x}^{2}+a_{y}^{2}+b_{x}^{2}+b_{y}^{2}+c_{x}^{2}+c_{y}^{2}=1+4+1+1+9+4=20}\)