Dany jest sześciokąt foremny ABCDEF, w którym punkt G dzieli odcinek DC na połowy. Oblicz stosunek EG do AG.
Rysunek:
Przejdźmy odrazu do sedna sprawy:
tam na dole widzicie trójkąt EDG, chciałem z tw. cosinusów policzyć EG, kąt tam jak widzicie wynosi \(\displaystyle{ 120^o}\)
\(\displaystyle{ \cos120^o=\cos(90^o+30^o)=\sin30^o=\frac{1}{2}}\)
i
\(\displaystyle{ \cos120^o=\cos(180^o-60^o)=-\cos60^o=\frac{1}{2}}\)
Tak????
A więc: niech: \(\displaystyle{ |EG|=x}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=a^{2}+\frac{1}{4}a^{2}-\frac{1}{2}a^{2} \cdot 2 \cdot \frac{1}{2} \Rightarrow x^{2}=\frac{5}{4}a^{2}-\frac{2}{4}a^{2} \Rightarrow x=\frac{\sqrt{3}}{2}a}\)
a powinno wyjść: \(\displaystyle{ |EG|=\frac{\sqrt{7}}{2}a}\)
-> więc jak widzicie wartość z kąta powinna być na minusie, więc do cholery ja źle myślę, że:
\(\displaystyle{ \cos120^o=\cos(90^o+30^o)=\sin30^o=\frac{1}{2}}\)
i
\(\displaystyle{ \cos120^o=\cos(180^o-60^o)=-\cos60^o=\frac{1}{2}}\)
czy odpowiedź jest zła????
@EDIT
Sprawdziłem na swoim bardzo dokładnym rysunku i odpowiedź z książki: \(\displaystyle{ |EG|=\frac{\sqrt{7}}{2}a}\) jest dobra.
Więc co robię źle? Czy \(\displaystyle{ \cos120^o=-\frac{1}{2}}\)
Sześciokąt foremny - tw. cosinusa problem....
-
- Użytkownik
- Posty: 303
- Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniezno
- Podziękował: 36 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Sześciokąt foremny - tw. cosinusa problem....
Dokładnie tak
\(\displaystyle{ \cos120^o=-\frac{1}{2}}\)
To jest przecież druga ćwiartka, więc cosinus jest ujemny
Tutaj przecież masz ten minus po drodze, dlaczego go gubisz na końcu ?
\(\displaystyle{ \cos120^o=\cos(180^o-60^o)=-\cos60^o=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos120^o=-\frac{1}{2}}\)
To jest przecież druga ćwiartka, więc cosinus jest ujemny
Tutaj przecież masz ten minus po drodze, dlaczego go gubisz na końcu ?
\(\displaystyle{ \cos120^o=\cos(180^o-60^o)=-\cos60^o=\frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 303
- Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniezno
- Podziękował: 36 razy
Sześciokąt foremny - tw. cosinusa problem....
Ania221 pisze:Dokładnie tak
\(\displaystyle{ \cos120^o=-\frac{1}{2}}\)
To jest przecież druga ćwiartka, więc cosinus jest ujemny
Tutaj przecież masz ten minus po drodze, dlaczego go gubisz na końcu ?
\(\displaystyle{ \cos120^o=\cos(180^o-60^o)=-\cos60^o=\frac{1}{2}}\)
W I wszystkie są dodatnie w II tylko sinus.....
A więc dlaczego jak do cholery z kaprysu zamienię sobie tak:
\(\displaystyle{ \cos120^o=\cos(90^o+30^o)=\sin30^o=\frac{1}{2}}\)
Otrzymam: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), a jak na cosinusa to będę miał \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\)
Poza tym jak wpisuję choćby w wujka google, wyskakuje mi wartość na plusie. Co jest do cholery nie tak z tym zadaniem, irytuje mnie już ta książka Aksjomatu, bo nie wiem czy ja mam źle, czy oni.
-
- Użytkownik
- Posty: 303
- Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniezno
- Podziękował: 36 razy
Sześciokąt foremny - tw. cosinusa problem....
aha, dzięki:D Teraz sprawa się wyjaśniła:Ppiasek101 pisze:Bo znak masz sam wstawić przed sinusa - wiedząc, że cosinus był ujemny.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Sześciokąt foremny - tw. cosinusa problem....
Korzystając z wierszyka, najpierw ustalasz znak, w zależności od ćwiartki.
Dopiero potem zamieniasz lub nie zamieniasz na kofunkcję i sprowadzasz do pierwszej ćwiartki.
Np \(\displaystyle{ \sin225=\sin(180+45)=-\sin45}\)
Dopiero potem zamieniasz lub nie zamieniasz na kofunkcję i sprowadzasz do pierwszej ćwiartki.
Np \(\displaystyle{ \sin225=\sin(180+45)=-\sin45}\)