Punkt wspólny dwóch prostych.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 22 paź 2012, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
Punkt wspólny dwóch prostych.
Potrafię napisać równania. Nie potrafię ich rozwiązać, wyniki wychodzą mi kosmiczne. Powinny być dwa rozwiązania lub więcej. Dane \(\displaystyle{ l_2, b_x, b_y, d_x, d_y}\). Szukane: \(\displaystyle{ c_x, c_y}\) w funkcji \(\displaystyle{ (b_x,b_y,d_x,d_y)}\). Próbuję również w matlabie ale nie wychodzi. Pomoże ktoś. ?
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2014, o 14:42 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Punkt wspólny dwóch prostych.
Równanie okręgu o środku w \(\displaystyle{ B}\) i drugiego okręgu o środku w \(\displaystyle{ D}\). Mogą być dwa rozwiązania, jedno lub wcale. Więcej niż dwa nie może być.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 22 paź 2012, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
Punkt wspólny dwóch prostych.
Dobra to już mam za sobą, może zamieszczę cały obraz problemu zadaniowego.
[/url]
Jeśli chodzi o problem typu na podstawie wartości kątów \(\displaystyle{ th1 th2}\) oblicz współrzędne \(\displaystyle{ (cx,cy)}\) to sprawa jest rozwiązana.
Teraz robię odwrotnie tzn. na podstawie współrzędnych\(\displaystyle{ (cx,cy)}\) wyznacz wartości kątów \(\displaystyle{ (th1,th2)}\).
Całość próbuję rozwiązać w matlabie bo na papierze nie mam zbytnio czasu. Przedstawiam .m plik z matlaba :
Problem może być z funkcją solve. Ma ktoś pomysł albo zna prostszy zapis równań?
[/url]
Jeśli chodzi o problem typu na podstawie wartości kątów \(\displaystyle{ th1 th2}\) oblicz współrzędne \(\displaystyle{ (cx,cy)}\) to sprawa jest rozwiązana.
Teraz robię odwrotnie tzn. na podstawie współrzędnych\(\displaystyle{ (cx,cy)}\) wyznacz wartości kątów \(\displaystyle{ (th1,th2)}\).
Całość próbuję rozwiązać w matlabie bo na papierze nie mam zbytnio czasu. Przedstawiam .m plik z matlaba :
Kod: Zaznacz cały
clear;
clc;
syms th1 th2
l1=12;l2=18;
l3=20;l4=12;
cx=29.8544;
cy=18.9151;
ax=l3; ay=0;
ex=l3+l4; ey=0;
bx=l3-l1*sin(th1); by=l1*cos(th1);
dx=l1*sin(th2)+l3+l4; dy=l1*cos(th2);
syms th1 th2
rownanie1=(cx-(l3-l1*sin(th1)))^2 + (cy-l1*cos(th1))^2 - l2^2; %=0
rownanie2=(cx-(l1*sin(th2)+l3+l4))^2 + (cy-l1*cos(th2))^2 - l2^2; %=0
kat1=solve(rownanie1==0);
kat2=solve(rownanie2==0);