Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
-
Dedemonn
- Użytkownik
- Posty: 689
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kompa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 137 razy
Post
autor: Dedemonn »
Dane są punkty A-(-1,-1) i B=(4,5).
Wyznacz współrzędne pkt. C, leżącego na prostej y=5(x-3), tak aby pole trójkąta ABC było =9,5.
Z którego wzoru na trójkąt tu skorzystać?
-
ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Post
autor: ariadna »
Z wyznacznikowego, .
-
Dedemonn
- Użytkownik
- Posty: 689
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kompa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 137 razy
Post
autor: Dedemonn »
A więc C=(6,15)? Pofatyguje się ktoś i przeliczy? ^^
BTW: Fajny wzór O.o
-
ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Post
autor: ariadna »
Dla takiego pole by było równe 19, a nie 9,5. Kombinuj dalej;)
-
Dedemonn
- Użytkownik
- Posty: 689
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kompa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 137 razy
Post
autor: Dedemonn »
C=(5,10) -> mały błędzik przy obliczeniach ...
Thx.
-
ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Post
autor: ariadna »
Teraz się zgadzam.
-
kajtek_m
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 13 maja 2007, o 13:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
Post
autor: kajtek_m »
C=(5,10) lub C=(3,0)
POZDRO