Geometria analityczna
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Geometria analityczna
Mógłby ktoś mnie naprawadzić jak zrobić to zadanie??
Środek okręgu leży na prostej \(\displaystyle{ x=1}\). Napisz równanie tego okręgu, jeśli wiadomo, że każda prosta \(\displaystyle{ y=12x+b}\) dla b∈{-6,9} ma z tym okręgiem jeden punkt wspólny.
jedynie co napisałam to równanie koła : \(\displaystyle{ 1+ y ^{2} -2a -2by +c= 0}\) i rysunek zrobiłam
Środek okręgu leży na prostej \(\displaystyle{ x=1}\). Napisz równanie tego okręgu, jeśli wiadomo, że każda prosta \(\displaystyle{ y=12x+b}\) dla b∈{-6,9} ma z tym okręgiem jeden punkt wspólny.
jedynie co napisałam to równanie koła : \(\displaystyle{ 1+ y ^{2} -2a -2by +c= 0}\) i rysunek zrobiłam
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Geometria analityczna
Równanie okręgu (nie koła) zależy tylko od jednej zmiennej? Dziwne koła w stolicy robią -- 21 mar 2014, o 18:15 --A na poważnie: jaka jest odległość między tymi prostymi? Jak ma się ona do promienia okręgu? jak odpowiesz na te pytania, to pozostanie już tylko jedna niewiadoma: druga współrzędna środka okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Geometria analityczna
takie wyjszło , a więc coś tam byś podpowiedział?
-- 21 mar 2014, o 18:22 --
odpowiedziałam, zrobiłam 2 równania:
\(\displaystyle{ r= \frac{ \frac{1}{2}x-y-6 }{ \sqrt{ \frac{5}{4} } }}\)
i drugie : \(\displaystyle{ r= \frac{ \frac{1}{2}x-y-9 }{ \sqrt{ \frac{5}{4} } }}\)
przyrównać i wyjdzie?
-- 21 mar 2014, o 18:22 --
odpowiedziałam, zrobiłam 2 równania:
\(\displaystyle{ r= \frac{ \frac{1}{2}x-y-6 }{ \sqrt{ \frac{5}{4} } }}\)
i drugie : \(\displaystyle{ r= \frac{ \frac{1}{2}x-y-9 }{ \sqrt{ \frac{5}{4} } }}\)
przyrównać i wyjdzie?
Ostatnio zmieniony 21 mar 2014, o 18:28 przez problem_matematyczny, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Geometria analityczna
podstawiłam x do ogólnego wzoru na okręg \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}-2ax -2by +c = 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Geometria analityczna
Tak myslałem. A skąd Ci się to wzięło? Przeczytaj jeszcze raz zadanie.problem_matematyczny pisze:podstawiłam x do ogólnego wzoru na okręg \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}-2ax -2by +c = 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Geometria analityczna
no nie wiem, a to nie będzie, że środek okręgu czyli x = 1 skoro ta prosta przez nią przechodzi?
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Geometria analityczna
zsumowałam te dwa równania r i wyszło \(\displaystyle{ -2y+4= \frac{4 \sqrt{5} r}{5}}\) i nie wiem co dalej z tym zrobić.
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Geometria analityczna
-- 21 mar 2014, o 18:22 --
odpowiedziałam, zrobiłam 2 równania:
\(\displaystyle{ r= \frac{ \frac{1}{2}x-y-6 }{ \sqrt{ \frac{5}{4} } }}\)
i drugie : \(\displaystyle{ r= \frac{ \frac{1}{2}x-y-9 }{ \sqrt{ \frac{5}{4} } }}\)
przyrównać i wyjdzie?[/quote]
o te przyrównałam
i jak czytam: napisać równanie okręgu, to wzięłam \(\displaystyle{ 1+ y ^{2} -2a -2by +c= 0}\), ale i tak nie wiem to z tym zrobić.
odpowiedziałam, zrobiłam 2 równania:
\(\displaystyle{ r= \frac{ \frac{1}{2}x-y-6 }{ \sqrt{ \frac{5}{4} } }}\)
i drugie : \(\displaystyle{ r= \frac{ \frac{1}{2}x-y-9 }{ \sqrt{ \frac{5}{4} } }}\)
przyrównać i wyjdzie?[/quote]
o te przyrównałam
i jak czytam: napisać równanie okręgu, to wzięłam \(\displaystyle{ 1+ y ^{2} -2a -2by +c= 0}\), ale i tak nie wiem to z tym zrobić.
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków