Wyznacz współrzędne wierzchołka trójkąta.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Tomonaga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 mar 2014, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wyznacz współrzędne wierzchołka trójkąta.

Post autor: Tomonaga »

Witam!

Jestem nowy na tym forum więc w pierwszym poście chciałem się oficjalnie przywitać.

Do rzeczy. Mam problem z tym zadaniem i proszę o pomoc w jego rozwiązaniu.

Dane są dwa wierzchołki trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\): \(\displaystyle{ A(2,1), B(3,-2)}\). Wyznaczyć współrzędne wierzchołka \(\displaystyle{ C}\) wiedząc, że środek ciężkości trójkąta leży na osi \(\displaystyle{ OX}\), a pole \(\displaystyle{ S}\) tego trójkąta jest równe \(\displaystyle{ 3}\).

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 14 mar 2014, o 19:17 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Wyznacz współrzędne wierzchołka trójkąta.

Post autor: lukasz1804 »

Wykorzystaj wzór na współrzędne środka ciężkości: \(\displaystyle{ \left(\frac{x_A+x_B+x_C}{3},\frac{y_A+y_B+y_C}{3}\right)}\). Wiedząc, że \(\displaystyle{ C}\) leży na osi wykaż, że \(\displaystyle{ y_C=1}\).
Możesz zatem potraktować \(\displaystyle{ AC}\) jako podstawę i znając wartość pola wyznaczyć \(\displaystyle{ x_C}\).
Tomonaga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 mar 2014, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wyznacz współrzędne wierzchołka trójkąta.

Post autor: Tomonaga »

Na śmierc zapomniałem o tym wzorze.
Wielkie dzięki!
Temat do zamknięcia.
ODPOWIEDZ