\(\displaystyle{ L_{1} : \begin{cases} x_{1} - x_{2} + 2 x_{3} -2 = 0 \\ 2x_{1} - x_{2} + 3x_{3}-3 = 0 \end{cases}
L_{2} : \frac{x _{1} -2 }{1} = \frac{ x_{2}-3 }{-1} = \frac{ x_{3} -2 }{-1}}\)
Proszę o wytłumaczenie jak zrobić to zadanie.
Wykaż, że proste są równoległe.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Wykaż, że proste są równoległe.
.. czyli wektory kierunkowe muszą różnić się jedynie długością. W \(\displaystyle{ L_{2}}\) wektor kierunkowy masz za darmochę. W prostej \(\displaystyle{ L_{1}}\) możesz po prostu wyznaczyć dwa punkty spełniające układ i policzyć wektor jaki zakreślają.
Lub bardziej wyrafinowanie policzyć iloczyn wektorowy wektorów jakie tworzą współczynniki układu. On wyznaczy wektor kierunkowy.
Lub bardziej wyrafinowanie policzyć iloczyn wektorowy wektorów jakie tworzą współczynniki układu. On wyznaczy wektor kierunkowy.