Iloczyn wektorowy - wyznaczink
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 3 paź 2012, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 3 razy
Iloczyn wektorowy - wyznaczink
Cześć. Jeżeli mam dane 2 odcinki o wspólnym początku w punkcie \(\displaystyle{ A = (x_{1} , y_{1})}\) oraz końcach \(\displaystyle{ B = (x_{2}, y_{2})}\) oraz \(\displaystyle{ C = (x_{3}, y_{3})}\) to jak policzyć ich iloczyn wektorowy NIE znając miary kąta ani wartości jego sinusa? Bardzo bym prosił o gotowy wzór bez głębszego wdawania się w szczegóły i uzasadnienia, gdyż to chyba trochę daleko wykracza poza materiał z matematyki jaki aktualnie przerabiam. Najlepiej gdyby ten wzór nie wymagał liczenia jakichkolwiek pierwiastków, funkcji trygonometrycznych itd., ogólnie - bez wdawania się w liczby niewymierne itp., gdyż potrzebuję tego wzoru do zrobienia zadania programistycznego. Dodam jeszcze, że te punkty \(\displaystyle{ A, B, C}\) są punktami kratowymi.
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Iloczyn wektorowy - wyznaczink
Potraktuj punkty jako początek i koniec wektorów. Następnie oblicz iloczyn wektorowy zgodnie ze wzorem ogólnym (wyznacznik).
Tylko tu nie widzę współrzędnej \(\displaystyle{ z}\)-owej a wektor powstały z iloczynu wektorowego dwóch wektorów jest prostopadły do obydwu tych wektorów, więc wstępnie analizując nie ma takiego wektora.
Wyjaśnij dokładnie zadanie.
Gotowca nie dostaniesz.
Obliczenia nie są trudne. Myślę, że ok. 5 minut obliczeń i wzór gotowy.
Tylko tu nie widzę współrzędnej \(\displaystyle{ z}\)-owej a wektor powstały z iloczynu wektorowego dwóch wektorów jest prostopadły do obydwu tych wektorów, więc wstępnie analizując nie ma takiego wektora.
Wyjaśnij dokładnie zadanie.
Gotowca nie dostaniesz.
Obliczenia nie są trudne. Myślę, że ok. 5 minut obliczeń i wzór gotowy.
Podpowiedź(iloczyn wektorowy):
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 3 paź 2012, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 3 razy
Iloczyn wektorowy - wyznaczink
Udało mi się policzyć wzór z wyznacznika tej macierzy, metodą Sarrusa:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} x_{1}&y_{1}&1\\x_{2}&y_{2}&1\\x_{3}&y_{3}&1\end{vmatrix}}\)
Wzór: \(\displaystyle{ x_{1}y_{2} + x_{2}y_{3} + x_{3}y_{1} - x_{3}y_{2} - x_{1}y_{3} - x_{2}y_{1}}\)
Potrzebowałem tego do policzenia pola trójkąta w układzie współrzędnych, którego wierzchołki znajdują się w punktach kratowych.
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} x_{1}&y_{1}&1\\x_{2}&y_{2}&1\\x_{3}&y_{3}&1\end{vmatrix}}\)
Wzór: \(\displaystyle{ x_{1}y_{2} + x_{2}y_{3} + x_{3}y_{1} - x_{3}y_{2} - x_{1}y_{3} - x_{2}y_{1}}\)
Potrzebowałem tego do policzenia pola trójkąta w układzie współrzędnych, którego wierzchołki znajdują się w punktach kratowych.
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Iloczyn wektorowy - wyznaczink
No dobrze ale u Ciebie punkty \(\displaystyle{ A, B, C}\) mają po dwie współrzędne (płaszczyzna \(\displaystyle{ XY}\)) a w ogólności mogą mieć trzy.Valiors pisze:Udało mi się policzyć wzór z wyznacznika tej macierzy, metodą Sarrusa:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} x_{1}&y_{1}&1\\x_{2}&y_{2}&1\\x_{3}&y_{3}&1\end{vmatrix}}\)
Wzór: \(\displaystyle{ x_{1}y_{2} + x_{2}y_{3} + x_{3}y_{1} - x_{3}y_{2} - x_{1}y_{3} - x_{2}y_{1}}\)
Potrzebowałem tego do policzenia pola trójkąta w układzie współrzędnych, którego wierzchołki znajdują się w punktach kratowych.