objętość i pole powierzchni bryły ograniczonej płaszczyznami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

objętość i pole powierzchni bryły ograniczonej płaszczyznami

Post autor: aGabi94 »

Witam.Mam problem z następującym zadaniem :
1) Oblicz objętość i pole powierzchni bryły ograniczonej płaszczyznami \(\displaystyle{ x- y=1, x-y=5, x+2z = 0, x+2z=3, z=-1, z=4}\)
Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 8 mar 2014, o 16:40 przez Vardamir, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

objętość i pole powierzchni bryły ograniczonej płaszczyznami

Post autor: kropka+ »

Zrób to zadanie od końca.
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

objętość i pole powierzchni bryły ograniczonej płaszczyznami

Post autor: aGabi94 »

Mogłabyś rozwinąć swoją odpowiedź bo w ogóle nie mam pomysłu na to zadanie.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

objętość i pole powierzchni bryły ograniczonej płaszczyznami

Post autor: kropka+ »

Chodzi mi o to, że znając dwie ostatnie płaszczyzny, możesz znaleźć wierzchołki powstałej bryły.
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

objętość i pole powierzchni bryły ograniczonej płaszczyznami

Post autor: aGabi94 »

Czyli będę miała tak jakby 8 punktów o współrzędnych (x,y,z) ?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

objętość i pole powierzchni bryły ograniczonej płaszczyznami

Post autor: kropka+ »

Tak.Sprawdź, które płaszczyzny są do siebie równoległe. Sprawdź, czy któreś są do siebie prostopadłe. Może do wyliczenia pola i obiętości wystarczy znać mniej niż osiem wierzchołków.
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

objętość i pole powierzchni bryły ograniczonej płaszczyznami

Post autor: aGabi94 »

równoległe to
x-y=1 i x-y=5 i x+2z=0 i x+2z=3
i co dalej ?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

objętość i pole powierzchni bryły ograniczonej płaszczyznami

Post autor: kropka+ »

A ostatnie dwie nie są równoległe?
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

objętość i pole powierzchni bryły ograniczonej płaszczyznami

Post autor: aGabi94 »

Też są. I jak teraz wykorzystać ten fakt do obliczenia pola i objętości?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

objętość i pole powierzchni bryły ograniczonej płaszczyznami

Post autor: kropka+ »

Najpierw chciałabym, żebyś sobie wyobraziła, jaka to jest bryła. Czy któreś z płaszczyzn są do siebie prostopadłe?
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

objętość i pole powierzchni bryły ograniczonej płaszczyznami

Post autor: aGabi94 »

Czy będzie to może równoległościan lub prostopadłościan?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

objętość i pole powierzchni bryły ograniczonej płaszczyznami

Post autor: kropka+ »

Równoległościan.
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

objętość i pole powierzchni bryły ograniczonej płaszczyznami

Post autor: aGabi94 »

Dalej jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak policzyć jego pole albo objętość.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

objętość i pole powierzchni bryły ograniczonej płaszczyznami

Post autor: kropka+ »

Jak znajdziesz wierzchołki to policzysz odległości pomiędzy odpowiednimi parami wierzchołków, czyli obliczysz długości krawędzi tego wielościanu, a potem pole i objętość.
Trzeba też policzyć odległości pomiędzy równoległymi ścianami.
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

objętość i pole powierzchni bryły ograniczonej płaszczyznami

Post autor: aGabi94 »

Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ