kierownice elipsy

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
marfon_2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 20 lis 2013, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdańsk
Podziękował: 4 razy

kierownice elipsy

Post autor: marfon_2 »

Udowodnij, że proste \(\displaystyle{ x= \frac{a ^{2} }{c} , x= -\frac{a ^{2} }{c}}\) są kierownicami elipsy o równaniu \(\displaystyle{ \frac{x ^{2} }{a ^{2} } + \frac{y ^{2} }{b ^{2} } = 1}\) , gdzie \(\displaystyle{ a > c >0 , b = \sqrt{a ^{2} - c ^{2} }}\)
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

kierownice elipsy

Post autor: kropka+ »

Jakie są równania kierownic takiej elipsy? Co to jest mimośród?
fragoly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 21 paź 2012, o 15:48
Płeć: Kobieta

kierownice elipsy

Post autor: fragoly »

Mam wrażenie, że powinno być

\(\displaystyle{ a>b>0, c= \sqrt{ a^{2}- b^{2} }}\)
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

kierownice elipsy

Post autor: kropka+ »

To jest to samo, czyli \(\displaystyle{ a ^{2}=b ^{2}+c ^{2}}\)
fragoly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 21 paź 2012, o 15:48
Płeć: Kobieta

kierownice elipsy

Post autor: fragoly »

Nie jest to samo, bo wtedy jest zły wzór na kierownice frac{ a^{2} }{c} a nie \(\displaystyle{ \frac{ a^{2} }{b}}\)
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

kierownice elipsy

Post autor: kropka+ »

Niestety nie wiem, o czym mówisz.
fragoly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 21 paź 2012, o 15:48
Płeć: Kobieta

kierownice elipsy

Post autor: fragoly »

No szkoda, w zadaniu także nie pomogłeś.
ODPOWIEDZ