Pole trójkąta w układzie współrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 29 mar 2007, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przyborów
- Podziękował: 12 razy
Pole trójkąta w układzie współrzędnych
Dane są punkty A=(1,2) i B=(4,4).Na osi OX wyznacz punkkt C tak,aby pole trójkąta ABC było równe 5.
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 10 kwie 2007, o 20:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmmm
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 6 razy
Pole trójkąta w układzie współrzędnych
nie jest to wiążące co napisze ale jest na to wzór
P = 1/2 | (xb-xa)(yc-ya)-(yb-ya)(xc-xa)|
a ponieważ punkt lezy na oX to yc = 0 ....
P = 1/2 | (xb-xa)(yc-ya)-(yb-ya)(xc-xa)|
a ponieważ punkt lezy na oX to yc = 0 ....
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Pole trójkąta w układzie współrzędnych
\(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}\left[\begin{array}{ccc}a_{1}&a_{2}&1\\b_{1}&b_{2}&1\\c_{1}&c_{2}&1\end{array}\right]}\)
Mamy dane wszystko prócz c_{1}
Czyli:
\(\displaystyle{ 5=\frac{1}{2}\left[\begin{array}{ccc}1&2&1\\4&4&1\\c_{1}&0&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ 10=4+2c_{1}-4c_{1}-8}\)
\(\displaystyle{ 14=-2c_{1}}\)
\(\displaystyle{ c_{1}=-7}\)
Mamy dane wszystko prócz c_{1}
Czyli:
\(\displaystyle{ 5=\frac{1}{2}\left[\begin{array}{ccc}1&2&1\\4&4&1\\c_{1}&0&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ 10=4+2c_{1}-4c_{1}-8}\)
\(\displaystyle{ 14=-2c_{1}}\)
\(\displaystyle{ c_{1}=-7}\)