Wyznaczenie punktów na okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 29 kwie 2007, o 12:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
- Podziękował: 6 razy
Wyznaczenie punktów na okręgu
Czołem. Od dwóch dni próbuje wyznaczyć funkcje podaży, która graficznie ma najwięcej sensu. Doszedłem do wniosku, że powinien to być fragment okręgu. Niestety mam problem z wyznaczeniem jego wzoru. Jesteście moją ostatnią deską ratunku.
Okrąg powinien przechodzić przez dwa punkty \(\displaystyle{ X(0;0)}\) i \(\displaystyle{ Y(54;1000000)}\)
Jaki jest wzór tego okręgu (albo raczej \(\displaystyle{ r}\))?
I jeszcze jedno, jak wyciągnąć \(\displaystyle{ y}\) ze wzoru:
\(\displaystyle{ r^{2} = (x-a)^{2} - (y-b)^{2}}\)
Okrąg powinien przechodzić przez dwa punkty \(\displaystyle{ X(0;0)}\) i \(\displaystyle{ Y(54;1000000)}\)
Jaki jest wzór tego okręgu (albo raczej \(\displaystyle{ r}\))?
I jeszcze jedno, jak wyciągnąć \(\displaystyle{ y}\) ze wzoru:
\(\displaystyle{ r^{2} = (x-a)^{2} - (y-b)^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 22 lut 2014, o 19:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 29 kwie 2007, o 12:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
- Podziękował: 6 razy
Wyznaczenie punktów na okręgu
Z tym trzecim punktem jest problem, bo to czysty strzał. Jeśli to nie jest konieczne to wolałbym go nie uwzględniać. Powiedzmy \(\displaystyle{ Z(27;200000)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Wyznaczenie punktów na okręgu
A jesteś w ogóle pewien że to okrąg dobrze przybliża Twoją funkcję? Bo w sumie będzie to dosyć duży okrąg.
Promień możesz sobie wyliczyć ze wzoru \(\displaystyle{ R = \frac{abc}{4P}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ a,b,c}\) - boki trójkąta wyznaczonego przez trzy punkty które podałeś
\(\displaystyle{ P}\) - pole tego trójkąta, możesz policzyć sobie np. ze
Inna metoda:
Weź dowolne dwa boki trójkąta i wyznacz równania prostych będących ich przedłużeniami.
Potem wyznacz równania prostych do nich prostopadłych przechodzących przez środki boków.
Punkt przecięcia tych prostych wyznacza położenie środka szukanego okręgu, a promień możesz sobie obliczyć licząc odległość środka od dowolnego wierzchołka.
Promień możesz sobie wyliczyć ze wzoru \(\displaystyle{ R = \frac{abc}{4P}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ a,b,c}\) - boki trójkąta wyznaczonego przez trzy punkty które podałeś
\(\displaystyle{ P}\) - pole tego trójkąta, możesz policzyć sobie np. ze
Inna metoda:
Weź dowolne dwa boki trójkąta i wyznacz równania prostych będących ich przedłużeniami.
Potem wyznacz równania prostych do nich prostopadłych przechodzących przez środki boków.
Punkt przecięcia tych prostych wyznacza położenie środka szukanego okręgu, a promień możesz sobie obliczyć licząc odległość środka od dowolnego wierzchołka.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 29 kwie 2007, o 12:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
- Podziękował: 6 razy
Wyznaczenie punktów na okręgu
Narysowałem sobie te okręgi na wykresie i rzeczywiście masz racje, to nie będą tylko dwa okręgi.
Może inaczej. Poniżej próbowałem dopasować jakąś funkcje, która na logikę oddawała by sytuacje rzeczywistą:
Najlepiej oddaje sytuacje funkcja 4 (fioletowa), jednak jest trochę koślawa i nie zaczyna się w początku układu współrzędnych. Na mój gust gdyby ją trochę wygładzić, byłaby częścią większego okręgu.
Po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że powinna to być jednak elipsa, o parametrach:
\(\displaystyle{ r1 = 54}\)
\(\displaystyle{ r2 = 1 000 000}\)
\(\displaystyle{ O(0;1000000)}\)
Elipsa to już dla mnie zupełny kosmos. Jaki jest jej wzór i jak z niej później wyznaczyć \(\displaystyle{ y}\)?
Może inaczej. Poniżej próbowałem dopasować jakąś funkcje, która na logikę oddawała by sytuacje rzeczywistą:
Najlepiej oddaje sytuacje funkcja 4 (fioletowa), jednak jest trochę koślawa i nie zaczyna się w początku układu współrzędnych. Na mój gust gdyby ją trochę wygładzić, byłaby częścią większego okręgu.
Po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że powinna to być jednak elipsa, o parametrach:
\(\displaystyle{ r1 = 54}\)
\(\displaystyle{ r2 = 1 000 000}\)
\(\displaystyle{ O(0;1000000)}\)
Elipsa to już dla mnie zupełny kosmos. Jaki jest jej wzór i jak z niej później wyznaczyć \(\displaystyle{ y}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 29 kwie 2007, o 12:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
- Podziękował: 6 razy
Wyznaczenie punktów na okręgu
Od czasu (miesiące). Funkcja wykładnicza to niebieski wykres. \(\displaystyle{ 1,29154966501488^x}\)
x- miesiąc
Przy takich założeniach \(\displaystyle{ x}\) wychodzi bardzo mały w pierwszych okresach.
x- miesiąc
Przy takich założeniach \(\displaystyle{ x}\) wychodzi bardzo mały w pierwszych okresach.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2014, o 21:25 przez Dakkar Fezboul, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 29 kwie 2007, o 12:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
- Podziękował: 6 razy
Wyznaczenie punktów na okręgu
Muszę zrobić prognozę. Wiem tylko, że dane przedsiębiorstwo zaczynało od niczego i że po 54 miesiącach wyprodukowało milionowy egzemplarz.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 29 kwie 2007, o 12:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
- Podziękował: 6 razy
Wyznaczenie punktów na okręgu
Nie ma więcej danych. To takie wróżenie z fusów. Chce tylko by wartości zachowywały jakąś logikę wzrostu możliwą do opisania wzorem. Interesuje mnie tylko okres między 0, a 54. Nic do przodu.
Kiedy na wykres nałożę elipsę o wyżej wspomnianych parametrach wychodzi coś takiego:
Wygląda sensownie, dlatego chce znaleźć jej wzór.
Kiedy na wykres nałożę elipsę o wyżej wspomnianych parametrach wychodzi coś takiego:
Wygląda sensownie, dlatego chce znaleźć jej wzór.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Wyznaczenie punktów na okręgu
Weź funkcję
\(\displaystyle{ y=e ^{ \frac{x}{3,9085} }}\) (ten wykładnik to \(\displaystyle{ \frac{x}{3,9085}}\) )
wtedy dostajesz punkty \(\displaystyle{ (0,1);(54,1000531,5)}\)
Nie można modelować podaży równaniem elipsy. Elipsa dawałaby dla danego miesiąca albo dwie wartości podaży, albo jedną, albo żadnej.
\(\displaystyle{ y=e ^{ \frac{x}{3,9085} }}\) (ten wykładnik to \(\displaystyle{ \frac{x}{3,9085}}\) )
wtedy dostajesz punkty \(\displaystyle{ (0,1);(54,1000531,5)}\)
Nie można modelować podaży równaniem elipsy. Elipsa dawałaby dla danego miesiąca albo dwie wartości podaży, albo jedną, albo żadnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 29 kwie 2007, o 12:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
- Podziękował: 6 razy
Wyznaczenie punktów na okręgu
Dzięki kropka za chęć pomocy i podpowiedź. Mimo wszystko zastosowałem rozwiązanie z elipsą. Funkcja eksponencjalna zwracała w początkowych okresach zbyt małe wartości (mało realne).
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Wyznaczenie punktów na okręgu
A może funkcja kwadratowa?
\(\displaystyle{ 411.5x^{2} - 3703.8x +1}\)
\(\displaystyle{ 411.5x^{2} - 3703.8x +1}\)
Ostatnio zmieniony 23 lut 2014, o 00:07 przez jarek4700, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 29 kwie 2007, o 12:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
- Podziękował: 6 razy
Wyznaczenie punktów na okręgu
Kwadratowa o takim wzorze nie pasuje do danych. Naprawdę dziękuje wam wszystkim za pomoc Już sobie z tym poradziłem.