Symetria względem prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kubawolsza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 29 mar 2007, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przyborów
Podziękował: 12 razy

Symetria względem prostej

Post autor: kubawolsza »

Znajdź punkt , który jest obrazem punktu A=(2,-1) w symetrii względem prostej o równaniu x-2y+1=0
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Symetria względem prostej

Post autor: Lady Tilly »

1) znajdujesz równanie prostej prostopadłej do x-2y+1=0 i przechodzacej przez A
2)Obliczasz
3) mając obliczoną odległość - odległość punktu A' od prostej x-2y+1 będzie ta sama pamiętaj przy tym, że punkt ten leży na prostej prostopadłej - której równanie możesz okreslić.
Korzystając z wzoru takiego \(\displaystyle{ x'=\frac{1-a^{2}}{1+a^{2}}x+\frac{2a}{1+a^{2}}y}\) a=0,5 więc \(\displaystyle{ x'=\frac{1-(0,5)^{2}}{1+(0,5)^{2}}{\cdot}2+\frac{1}{1+(0,5)^{2}}{cdot}-1}\) podobnie z y
ODPOWIEDZ