równanie prostej w przestrzeni R3

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mailew17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 17 lut 2014, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy

równanie prostej w przestrzeni R3

Post autor: mailew17 »

Witam, mam zadanie, z którym mam trochę problemów:

Przedstaw równanie prostej w przestrzeni \(\displaystyle{ \RR^{3}}\) (odnotowując ich związek z odpowiednimi wektorami) oraz wyznacz kąt, pod jakim prosta prostopadła do wektorów \(\displaystyle{ u:= \left[ 4,-3,2 \right] ^{T}}\) i \(\displaystyle{ v:= \left[ -5,4,-3 \right] ^{T}}\) jest nachylona do płaszczyzny \(\displaystyle{ z=0}\).
proszę o pomoc, z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 18 lut 2014, o 18:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

równanie prostej w przestrzeni R3

Post autor: jarek4700 »

Oblicz iloczyn wektorowy wektorów \(\displaystyle{ u}\) i \(\displaystyle{ v}\).
Wynikiem będzie wektor prostopadły do tych wektorów - stąd łatwo obliczyć np. cosinus kąta.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2014, o 18:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ