Wyznaczenie obszaru drogi na mapie.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
contactpiotrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 lut 2014, o 18:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Wyznaczenie obszaru drogi na mapie.

Post autor: contactpiotrek »

AU
AU
1853839200_1392140214_thumb.jpg (4.02 KiB) Przejrzano 43 razy
[/url]

Dane wejściowe:
Na wejściu mamy punkty A i B - (szerekość i długość geograficzna), oraz promień r.

Zmienne:
x – zmienna przyjmująca wartości od 0 do 360 (decydująca który teraz punkt na okręgu będziemy
wyznaczać, 0 oznacza punkt na północ od środka okręgu)

kąt (OAB) to nachylenie do poziomu pomiędzy punktami A i B, czyli kąt o jaki prostokąt jest obrócony względem poziomu w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara

Jeżeli \(\displaystyle{ \alpha}\) wynosi 0 to A i B leżą na jednej szerokości geograficznej, wtedy
Dla punktu I : x=-45stopni
Dla punktu L: x=225stopni
Dla punktu J: x=45stopni
Dla punktu K: x=135stopni

Wartość kąta x w zależności od wyliczonego wierzchołka (nie wiem czy te poniższe wyliczenia są poprawne)
Dla punktu I : x= \(\displaystyle{ \alpha}\) -45stopni
Dla punktu L: x= \(\displaystyle{ \alpha}\) +225stopni
Dla punktu J: x= \(\displaystyle{ \alpha}\) +45stopni
Dla punktu K: x= \(\displaystyle{ \alpha}\) +135stopni

Zastanawiam się, czy wzory i rysunek jest poprawny.

Będę wdzięczny za fachową pomoc i opinie dla tego przypadku.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Wyznaczenie obszaru drogi na mapie.

Post autor: kropka+ »

Przede wszystkim ten kąt obok punktu B to nie jest \(\displaystyle{ \alpha}\) tylko \(\displaystyle{ 45 ^{o}- \alpha}\)
ODPOWIEDZ