Powierzchnia stożkowa.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
rymek94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 9 paź 2013, o 19:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 18 razy

Powierzchnia stożkowa.

Post autor: rymek94 »

Narysować powierzchnię określoną równaniem:
\(\displaystyle{ x^{2}- y^{2} - z^{2}-2x+4z-3=0}\)
przekształcam to do postaci:
\(\displaystyle{ (x-1) ^{2}- y^{2}-(z-2) ^{2}=0}\)
I nie rozumiem jak mam teraz podejść, żeby dojść do tego że to jest stożek. Jakby ktoś znał jakąś stronkę z ładnie opisanymi kwadrykami i przykładowymi rozwiązaniami to chętnie skorzystam.
Awatar użytkownika
niebieska_biedronka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 397
Rejestracja: 8 paź 2011, o 15:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 19 razy

Powierzchnia stożkowa.

Post autor: niebieska_biedronka »

Nie znam żadnej strony, ale da się to zintepretować w ten sposób - zapisujemy równanie następująco:
\(\displaystyle{ (x-1)^2 - y^2 =(z-2)^2}\).
Dla ustalonego \(\displaystyle{ z}\) mamy równanie okręgu - wraz ze wzrostem \(\displaystyle{ z}\), wzrasta też jego promień, czyli zwiększa się ten nasz okrąg. Ponieważ obie strony równania są w kwadracie, to przekrój ma krawędź będącą wykresem funkcji liniowej:

Gdyby \(\displaystyle{ z}\) nie był w kwadracie, tak jak tu:

to brzeg byłby parabolą
To bardzo intuicyjne podejście, być może bardziej zaawansowani użytkownicy nie będą specjalnie szczęśliwi, ale mnie to pomagało na I roku
ODPOWIEDZ