Proste o równaniach 3x-2y+2=0 i x-y+2=0 zawieraja dwa boki trojkata a srodkowa ma rownanie 2x-y+1=0 . Znajdz rownanie trzeciego boku.
wyszlo mi y=3x-4 , odpowiedz jest całkiem inna , dajcie jakas mała wskazowke (nie chce calego rozwiazania) .
[ Dodano: 6 Maj 2007, 22:36 ]
w odpiwedzi jest x=4 i 5x-3y=0
równanie prostej boku trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 22 kwie 2007, o 14:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 31 razy
równanie prostej boku trójkąta
Albo żle przepisałas przykład, albo coś jest nie tak z odpowiedzią.
Jako podpowiedź : zrób sobie rysunek.
Dwa boki przecinają się w punkcie (2,4) i to jest jeden wierzchołek trójkąta
pierwszy bok ze środkową przecina się w punkcie (0,1) i to jest albo drugi wierzchołek, albo środek trzeciego boku;
drugi bok ze środkowa przecina sie w punkcie (1,3) i uzasadnienie j.w.
Stad jeden bok to na pewno x=0 .
Jako podpowiedź : zrób sobie rysunek.
Dwa boki przecinają się w punkcie (2,4) i to jest jeden wierzchołek trójkąta
pierwszy bok ze środkową przecina się w punkcie (0,1) i to jest albo drugi wierzchołek, albo środek trzeciego boku;
drugi bok ze środkowa przecina sie w punkcie (1,3) i uzasadnienie j.w.
Stad jeden bok to na pewno x=0 .
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
równanie prostej boku trójkąta
zadanie przepisałam dobrze na 100% i odpowiedz na pewno jest dobra
[ Dodano: 7 Maj 2007, 15:11 ]
aa juz doszłam do tego błąd w liczeniu chyba gdzieś zrobiłaś , dzieki
[ Dodano: 7 Maj 2007, 15:11 ]
aa juz doszłam do tego błąd w liczeniu chyba gdzieś zrobiłaś , dzieki