znajdz punkt na okregu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
cytrynka114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 139 razy

znajdz punkt na okregu

Post autor: cytrynka114 »

Dane są punkty \(\displaystyle{ A(2,1), B(4,-1), C(6,2)}\). Na okręgu \(\displaystyle{ x ^{2}+(y-2) ^{2}=16}\) znajdź taki punkt P, aby pola trójkątów ABP i BCP były równe i aby druga współrzędna punktu P spełniała warunek \(\displaystyle{ y \ge 2}\).
Tulio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 3 cze 2012, o 00:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 24 razy

znajdz punkt na okregu

Post autor: Tulio »

Skoro punkt \(\displaystyle{ P}\) leży tak, że \(\displaystyle{ y \ge 2}\), to \(\displaystyle{ y-2 \ge 0}\). Zatem:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^2=16}\)
\(\displaystyle{ \left( y-2\right)^{2} =16-x^2}\). Pierwiastkujemy obustronnie
\(\displaystyle{ \left| y-2\right| = \sqrt{16-x^2}}\), a z warunku \(\displaystyle{ y-2 \ge 0}\) dostajemy:
\(\displaystyle{ y=\sqrt{16-x^2} + 2}\)

Znamy więc współrzędne punktu \(\displaystyle{ P\left( x, \sqrt{16-x^2} + 2\right)}\). Teraz przyrównać dwa pola. Pola możesz policzyć licząc wektory \(\displaystyle{ AB, AP, CB, CP}\)
cytrynka114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 139 razy

znajdz punkt na okregu

Post autor: cytrynka114 »

a nie moge cos zrobic z tym \(\displaystyle{ \sqrt{16-x ^{2} }+2}\)?
Tulio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 3 cze 2012, o 00:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 24 razy

znajdz punkt na okregu

Post autor: Tulio »

Wątpię, ale obliczenia nie są najcięższe.
ODPOWIEDZ