Witam, mam za zadanie obliczyć dla jakich wartości parametru "m" podane równanie opisuj okrąg o promieniu 4.
Mam pytanie czy dobrze zrobiłem do tej pory:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-2x+4y+4m-5=0}\)
I zrobiłem to tak:
\(\displaystyle{ x^{2}-2x+y^{2}+4y=-4m+5}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-2x+1-1+y^{2}-2y+1-1=-4m+5}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^2-1+(y-1)^2-1=-4m+5}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^2+(y-1)^2=-4m+7}\)
\(\displaystyle{ r^2=-4m+7}\)
\(\displaystyle{ 16=-4m+7}\)
\(\displaystyle{ -4m-9=0}\)
\(\displaystyle{ -4m=9}\)
\(\displaystyle{ m=-2,25}\)
Parametr "m" okrąg opisany na okręgu - sprawdzenie
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Parametr "m" okrąg opisany na okręgu - sprawdzenie
Źle, błąd masz przy przejściu z \(\displaystyle{ x^{2}-2x+y^{2}+4y=-4m+5}\) do \(\displaystyle{ x^{2}-2x+1-1+y^{2}-2y+1-1=-4m+5}\), nagle z \(\displaystyle{ 4y}\) zrobiło ci się \(\displaystyle{ -2y}\)...