boki kwadratu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kuternoga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 24 lis 2006, o 16:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łodz
Podziękował: 4 razy

boki kwadratu

Post autor: kuternoga »

Dany jest kwadrat o kolejnych wierzchołkach A,B,C,D . Bok BC jest zawarty w prostej o równaiu
y=-\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x-1}\) a wierzchołek A=(-1,2). Wyznacz równania prostych, w których zawarte sa boki AD i AB tego kwadratu>
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

boki kwadratu

Post autor: *Kasia »

Wskazówka: wyznać równanie prostej prostopadłej do BC i przechodzącej przez punkt A, korzystając z tego, co wiemy o współczynnikach kierunkowych prostych prostopadłych.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

boki kwadratu

Post autor: Vixy »

zauwaz ze bok BC jest prostopadły do boku AB

skorzystam z warunku prostopadłości \(\displaystyle{ a_{1}*a_{2}=-1}\)

no i z tego juz wiem ze prosta AB ma rownanie y=2x+b wiadomo ze przechodzi przez A(-1,2) wstawiam do rownania prostej i wyjdzie y=2x+4.

AD juz łatwo wyznaczyc jest równoległy do boku BC ma postac \(\displaystyle{ y=-0,5x+b}\) no i przechodzi przez A(-1,2) no i wstawiasz do tego rownania
kuternoga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 24 lis 2006, o 16:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łodz
Podziękował: 4 razy

boki kwadratu

Post autor: kuternoga »

to daltego mi nie wyszło bo ja wzieąłmze Bc jest rónolege do np. Ad i podstawiłam pod ten punkt ale mi nie wyszło:P
ODPOWIEDZ