znajdź wektor wypadkowy, znajdź jego długość,przedstaw graficznie.
\(\displaystyle{ \vec{u}= [-4,2]}\)
\(\displaystyle{ A=(1,3)}\)
\(\displaystyle{ B=(2,-5)}\)
a) \(\displaystyle{ \vec{w}= 2\vec{u}-\vec{AB}}\)
b) \(\displaystyle{ \vec{p}=\vec{u}+2\vec{BA}}\)
c) \(\displaystyle{ \vec{q}=\vec{AB} -\frac{1}{2}\vec{u}}\)
wektor wypadkowy, długość i przedstawienie graficzne
wektor wypadkowy, długość i przedstawienie graficzne
Ostatnio zmieniony 1 mar 2014, o 10:36 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
wektor wypadkowy, długość i przedstawienie graficzne
Nie wie jak to obliczyć, ponieważ byłem chory i nie mogłem uczestniczyć w zajęciach. Nie rozumiem tego czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć na podanych
przykładach?
przykładach?
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
wektor wypadkowy, długość i przedstawienie graficzne
Stwórz najpierw wektor \(\displaystyle{ \vec{AB}}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{BA}}\), bo przyda się do podanych podpunktów. Pierwszy wektor tworzysz odejmując współrzędne punktu \(\displaystyle{ A}\) od punktu \(\displaystyle{ B}\), a drugi na odwrót.
Co do samych działań na wektorach, są proste. Dodając wektory dodajesz ich współrzędne, odejmując - odejmujesz. Połowę wektora otrzymujesz dzieląc jego współrzędne przez dwa.
Co do samych działań na wektorach, są proste. Dodając wektory dodajesz ich współrzędne, odejmując - odejmujesz. Połowę wektora otrzymujesz dzieląc jego współrzędne przez dwa.