równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
piot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 maja 2007, o 13:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

równanie okręgu

Post autor: piot »

Wiem, że jest to równanie okręgu, ale jak to zapisać do równania okręgu i wyznaczyć jego podstawowe parametry???
1) x -2y� + 1=0 ??
2) x� + 2x + 2y + 4=0 , czy tak będzie dobrze (x+1)� + √2y�=-√3� i z tego promień r=-√3 a środek w(-1;0)

Bardzo proszę o odp
Dzięki
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

równanie okręgu

Post autor: Lorek »

jedno i drugie to równania paraboli, nie okręgu.
piot pisze:(x+1)� + √2y�=-√3�
Tak "kombinować" na pewno nie można
ODPOWIEDZ