pęk płaszczyzn

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
method8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 28 sty 2014, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kakuf
Podziękował: 61 razy

pęk płaszczyzn

Post autor: method8 »

Mam takie równanie pęku płaszczyzn \(\displaystyle{ \lambda_1(x+5z+z)+\lambda_2(x-z+4)=0}\).
1)Parametry \(\displaystyle{ \lambda_1,\lambda_2}\) mogą być dowolne?
2) Jeżeli teraz chcę wyznaczyć płaszczyznę a tego pęku która przechodzi przez pewne punkty( które mam dane) to dochodze do czegoś takiego: \(\displaystyle{ \lambda_2= -\frac{43}{5}\lambda_1}\). I teraz co? POd \(\displaystyle{ \lambda_1}\) mogę podstawić byle jaką liczbę?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

pęk płaszczyzn

Post autor: kropka+ »

1. Dowolne, ale nie jednocześnie równe zero.
2. Dlaczego dostałeś tylko jedną zależność ?

Jakaś literówka w tym pęku.
method8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 28 sty 2014, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kakuf
Podziękował: 61 razy

pęk płaszczyzn

Post autor: method8 »

2) nie nie! dokładnie wyszlo tak: \(\displaystyle{ \lambda_1=0 \vee \lambda_1= -\frac{4}{3}\lambda_2}\)
No i teraz wstawiam jakieś \(\displaystyle{ \lambda_2\in \RR}\)?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

pęk płaszczyzn

Post autor: kropka+ »

Podaj dokładnie treść zadania.
method8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 28 sty 2014, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kakuf
Podziękował: 61 razy

pęk płaszczyzn

Post autor: method8 »

Dzieki za pomoc już nie trzeba.

-- 5 lut 2014, o 20:49 --

Mam teraz coś takiego: Sprawdzić czy w pęku płaszczzn \(\displaystyle{ \lambda_1(x+5y+z)+\lambda_2(x-z+4)=0}\) istnieje płaszczyzna prostopadla do osi \(\displaystyle{ OX}\)
czyli wystarczy że wydobęde z tego pęku wektor normalny a z \(\displaystyle{ OX}\) wytworzę wektor np. \(\displaystyle{ \left[ 1,0,0\right]}\) i pomnożę je wektorowo. Jeżeli wyjdzie wektor zerowy to znaczy że istnieje taka płaszczyzna prostopadła do prostej \(\displaystyle{ OX}\)....?

-- 5 lut 2014, o 20:53 --

Wyszło mi że wyjdzie wektor zerowy pod warunkiem, że \(\displaystyle{ \lambda_1=0 \wedge \lambda_2=0}\) a tak nie może być zatem nie istenieje płąszczyzna prostopadła do osi \(\displaystyle{ OX}\). Jakiś bład w rozumowaniu?
Ostatnio zmieniony 5 lut 2014, o 21:58 przez method8, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

pęk płaszczyzn

Post autor: kropka+ »

Równanie płaszczyzny prostopadłej do osi OX to \(\displaystyle{ Ax+D=0}\).
Masz literówkę w tym pęku (dwa razy z w pierwszym nawiasie), więc nie mogę sprawdzić.
method8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 28 sty 2014, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kakuf
Podziękował: 61 razy

pęk płaszczyzn

Post autor: method8 »

Poprawione.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

pęk płaszczyzn

Post autor: kropka+ »

Czyli to \(\displaystyle{ 5y}\) nigdy się nie zredukuje, więc nie ma takiej płaszczyzny.
ODPOWIEDZ