Znaleźć równania dwóch płaszczyzn nieprzecinających się

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lukasz1143
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 7 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 21 razy

Znaleźć równania dwóch płaszczyzn nieprzecinających się

Post autor: lukasz1143 »

Napisać równania dwóch nieprzecinających się płaszczyzn, z których jedna zawiera prostą \(\displaystyle{ k1 : x = 1 - s, y = 3, z = 2 + 2s}\) , zaś druga prostą \(\displaystyle{ k2 : x - 2 = 3y = -z-1}\)
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Znaleźć równania dwóch płaszczyzn nieprzecinających się

Post autor: scyth »

Wyznacz z każdej z tych prostych wektor kierunkowy. Masz dwa wektory, po jednym z każdej z płaszczyzn. Ponieważ mają być one równoległe (nie przecinają się), ich wektory normalne są te same, zatem wyznacz wektor prostopadły do tych dwóch - będzie on wektorem normalnym dla jednej i drugiej płaszczyzny. Mając wektor normalny już łatwo je obie wyznaczysz.
ODPOWIEDZ